Persoana juridica

Trimis la data: 2012-06-11 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marius cheabac Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul civil constituie o ramura importanta a sistemului dreptului roman, fiind A© drept comun A>> in relatia sa cu alte ramuri de drept inrudite. Daca intr-o ramura de drept nu sunt prevazute norme specifice pentru a reglementa un aspect al raporturilor juridice proprii, atunci se aplica regulile incidente ale dreptului civil.
Dreptul civil este acea ramura a dreptului care reglementeaza raporturi patrimoniale si nepatrimoniale stabilite intre persoane fizice si persoane juridice aflate pe pozitie de egalitate juridica.

Obiectul dreptului civil este format din raporturi patrimoniale si raporturi nepatrimoniale numite si ("personale nepatrimoniale ") stabilite intre persoane fizice si persoane juridice. Este considerat patrimonial acel raport al carui continut poate fi evaluat in bani adica pecuniar (exemplu raportul ce are in continut dreptul de proprietate). Este nepatrimonial acel raport al carui continut nu poate fi evaluat in bani (exemplu raport ce are in continutul sau dreptul la nume ori denumire, dreptul la domiciliu s.a.).

Se cunoaste opinia precum ca dezvoltarea si crearea notiunii de persoana juridica se datoreaza dreptului roman . Notiunea s-a format treptat si a evoluat tot treptat , fara ca sa se foloseasca termenul de persoana juridica; in perioada regalitatii se foloseste denumirea de "persoana morala" .

O definitie acceptata a persoanei juridice, in vremea noastra: persoana juridica reprezinta un subiect colectiv de drept, adica un colectiv de oameni, care, respectand cerintele legale de fond si de forma pentru constituirea sa, este titular de drepturi subiective si obligatii civile.Insa definirea notiunii de persoana juridica ca un subiect colectiv de drept estre contoversata de catre unii cunoscatori in drept,considerand ca aceasta definitie nu acopera realitatea deoarece o persoana fizica care infiinteaza o societate cu raspundere limitata ca asociat unic,in conditiile legii aceasta asociatie este persoana juridica, dar nu are nimic comun cu colectivitatea .

In acest sesn au aparut si s-au dezvoltat o serie de teorii ( teoria fictiunii, teoria nihilista, teoria colectivitatii colective, teoria realitatii, s.a.) Potrivit prevederilor Decretului nr. 31/1954, "persoana juridica este orice organizatie care are o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu afectat realizarii unui anume scop in acord cu interesul obstesc".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.