Personaj literar printre alte personaje

Trimis la data: 2009-12-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.29 / 10
Downloads: 202
Autor: Calmic Dorina
Dimensiune: 4kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca creator exceptional de viata,autorul romanului 'Ion' de Liviu Rebreanu, face sa treiasca in roman un impresionant numar de eroi,fiecare cu individualitate proprie.Insa dominanta este figura lui Ion.Tinarul taran Ion Pop al Glanetasului,monumental si simbolic prin tragismul sau,se consuma intre iubisre si patima pentru pamint.Destinul lui Ion este strin legat de viata satului din primele decenii ai secolului al-xx-lea,care este prezentata printr- o surprindere realista,structurata si diferentiat social.
Actiunile acestui pesonaj sint declansate cu forta instinctelor obscure si atavice.In pamint el vede realizarea ambitiei sale,tineretea sa robusta,demnitatea sa umana,caci "in declansarea cu uriasul ,omul insusi se simte crescind si luind stapinirea lumii",afirma N.Manolescu.

Ion are in fata sa doua obstacule,in dorinta sa de capatuire a :Florica,frumoasa si saraca,pe care o iubeste,dar la care renunta,si Vasile baciu care nu-l vrea,deoarece acesta este sarac.Acest pesonaj prin propriile puteri v-a ajunge sa fie un om respectuos...El este prins in relatia cu lumea satului,cu autoritatile,dar si cu sine insusi.

El urmeaza o cale sinuoasa,de la flacau apreciat si indragit de toti satenii la taranul dezumanizat de dorinta de a avea pamint.Satul este diferentiat economic.Insusi prin pesonajul Ion este oglindita o mentalitate taraneasca,conform careia oamenii se pot numi oameni numai in masura in care gospodaria lor este intemeiata.

Ion era o fire harnica caruia ii placea sa munceasca:"era harnic si iute ca ma-sa","pamintul ii era drag ca ochii din cap".El era destept,istet, umblase la scoala in Armandia,dar renuntase pentru ca ii era mai drag la munca cimpului".

Constituit monumental,intr-o dimensiune tragica,personajul poseda atit trasaturile eroului clasic ,cit si pe cele ale personajului romantic.In cele din urma ,Ion devine un de vointa si de actiune,care face orice pentru a pune miina pe pamint.El traieste o drama ale carei proportii ii macina fiinta.

Apriga dorinta de a avea pamint il pune in relatii de conflict cu Baciu,Ana ,satul.Acesta este conflictul exterior observat in roman.Mult mai puternic este conflictul interior,cu atit mai mult cu cit setea de pamint este desfasurata intr-o obsesie unica,fixata subconstient.Acesta provine din lupta dintre cele doua "glasuri" care il disputa pina la sfisiere.

"Glasul pamintului" se infiltreaza ca o chmere obscura,coplesitoare,de parca sufletul lui ar fi adunat glasurile glilei.Reprezentativa este scena in care Ion,mergind intr-o dimineata la coasa,admira un lot cosit de curind:pamintul"negru-galbui" care "parea un obraz mare ,ras de curind" pare a fi Nepatrunsul eminescian,intins pina la marginile Cosmosului,din somnul caruia avea sa se nasca lumea.Din acest sentiment se naste gestul prin care Ion se pleaca si saruta pamintul,intr-o adoratie aproape sacra.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.