Personaje fantastice in basme

Trimis la data: 2007-03-05
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: n/a
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 2277
Autor: Ruxandra_vereanu
Dimensiune: 37kb
Voturi: 180
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fantasticul este o categorie estetica data destul de recent. In literatura culta, abia scriitorii romantici sunt aceia care cultiva cu consecventa la modul pragmatic lumile, personajele si intamplarile fantastice. Cultul pentru fantastic tine in acest caz de un program estetic de factura anticlasicista, orientat spre toate formele de libertate a spiritului si spre eliberarea imaginatiei creatoare de limitele ei rationale si logice.
Cetatea Zanei Zorilor

Ajuns in cetatea Zanei Zorilor, Petru da de o multime de fiinte nemaivazute pana atunci.
La inceput a dat de un nazdravan care pazea cetatea. Acesta era foarte inalt si avea un ochi in frunte foarte mare. Din a doua paza a castelului faceau parte niste balauri cu sapte capete.
Merse ce merse si a dat de un rau in care curgea lapte nu apa si nu peste nisip si pietre ci peste pietre scumpe si margaritare. Pe marginea raului dormeau niste lei inghetati, dar nu orice fel de lei. Acesti lei aveau « parul de aur si pe dinti si gheare tot cu ferecatura ».
Pentru a trece peste puntea de peste rau, Petru s-a luptat cu un nazdravan pentru ca acesta sa il treca puntea. In timp ce nazdravanul il trecea puntea, Petru a zarit nijte zane care se scaldau in laptele raului. Cand au auzit sunetul fluierasului, au iesit din lapte si au adormit pe florile de pe mal. Zanele erau foarte frumoase, dar Petru nu avea timp de pierdut si a plecat mai departe.
Cat mergea prin gradina, Petru nu se mai putea opri din minunat deoarece locul era atat de frumos, florile inca boboci si totul parea ca ar fi mereu primavara.
In curte, Petru a dat peste zane impietrite, pomi cu frunze de aur si cu florile de margele si pietre scumpe, stalpi de raze de soare si netezi ca si paltinul, trepte lucii si moi ca si culcusul fetelor de imparat si un aer plin de miros dulce si adormitor.
Cand a intrat in cetate, Petru a mers din camera in camera, iar intr-a patruzeci si noua camera a gasit-o pe Zana Zorilor. In mijlocul camerei era fantana pentru care a batut atata drum, iar langa ea, intr-un leagan, insusi Zana Zorilor. Petru o saruta o data, ii puse cununa de aur pe cap, dupa care a luat o imbucatura din colacul de pe masa si a baut o gura de vin si de trei ori o saruta pe Zana, de trei ori bau o gura de vin si de trei ori lua o imbucatura din colac si apoi a umplut doua ulcioare cu apa din fantana si a plecat.
Ajuns in gradina, Petru a descoperit ca totul se schimbase: bobocii se desfacusera, raurile curgeau mai repede, razele soarelui se jucau mai vesel si zanele aveau mai multa placere pe fetele lor.
Petru si-a continuat drumul si ajuns la Sfanta Vineri i-a dat ulciorul cu apa. Sfanta Joie i-a spus sa aibe grija de viata, sa nu lege vorba cu om, sa nu mearga iute, grabit, sa nu ia apa de la mana, sa nu creada la vorba si sa fuga de buze dulci. Cand a ajuns la Sfanta Miercuri, Petru nici nu a mai coborat de pe cal. I-a zis « buna ziua » si si-a continuat drumul. Ajuns la intrare in imparatie, Petru a fost intampinat de fratii sai care l-au ademenit si l-au aruncat intr-o fantana si au luat apa cu ei, devenind astfel imparati peste tara. Cand Zana Zorilor s-a trezit si-a trimis supusii dupa cel ce a fost in imparatia ei, dar nimeni nu l-a gasit pe Petru. Dupa mult timp se intoarse si vantul de primavara care ii spuse ca l-a gasit pe Petru intr-o fantana seaca. Acesta le chema si pe Sfanta Vinere, Sfanta Joie si Sfanta Miercuri si au mers cu totii la fantana cea parasita. Sfanta Miercure a strans oasele voinicului. Acestea au facut o vraja si o unsoare din cenusa flacaului, din roua si din iarba vietii si unse oasele acestuia cu ea si Petru sarii in picioare de o suta si de o mie de ori mai frumos si mai falos decat a fost.
Merse acasa, dar acolo lucrurile nu stateau prea bine. Isi continua drumul spre imparatia Zanei Zorilor unde totul era mai frumos ca niciodata. Cum a vazut-o, Petru sari la ea si o saruta.
Dupa aceasta Petru se duse acasa si isi aduse si parintii, dupa care facu o nunta incat ii merse vestea in nouazeci si noua de tari si se facu imparat peste amandoua imparatiile. 
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.