Personajele feminine din teatrul lui Mihai Sebastian

Trimis la data: 2014-01-08
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.91 / 10
Downloads: 1
Autor: liocutza
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihail Sebastian se naste in anul 1907, pe 8 octombrie in Braila, orasul in care a copilarit si si-a petrecut o parte din tinerete. Tot aici absolva liceul iar cursurile Facultatii de drept le urmeaza la Bucuresti.Autorul se stinge din viata pe 29 mai 1945 la Bucuresti in urma unui tragic accident rutier.

Referate similare:

Debuteaza in 1932 cu "Fragmente dintr-un carnet gasit" si continua in 1933 cu volumul de nuvele "Femei", in 1934 cu "De doua mii de ani", "Orasul cu salcami" in 1935 si "Accidentul " in 1940. In afara de romane si nuvele, autorul mai publica si articole de critica literara iar in dramaturgie se afirma cu "Jocul de-a vacanta" (1938), "Steaua fara nume"(1944) si "Ultima ora" (1946), fiind printre primele piese din acea epoca. In anul 1996 este publicat jurnalul sau intim.

Despre Mihai Sebastian, B.Elvin sustine ca este un "scriitor remarcabil prin inteligenta si sensibilitatea cu care a reflectat cateva aspecte din existenta intelectualului in societatea capitalista" , desenind cu mare atentie viata personajelor masculine, a unor intelectuali ce nu se conforma cu viata umila la tara, afundandu-se in literatura, cum este cazul lui Miroiu.

Teatrul lui Mihail Sebastian este un teatru atmosferic, intr-un mediu umil, plin de situatii complexe unde personajele se dezvaluie treptat iar visul are o mare importanta.Mihai Sebastian introduce in teatrul sau elemente pre-romantice, romantice sau chiar de realism social printr-un tip de sensibilitate care problematizeaza temele identitatii sociale. Acesta expune dramele unor intelectuali neintelesi de lume ca aceea a profesorului Miroiu din opera "Steaua fara nume". Toti eroii din teatrul lui Mihai Sebastian sunt in cautarea fericirii.

Una dintre temele preferate de Mihail Sebastian este singuratatea. Profesorul Miroiu isi are ca cel mai bun prieten singuratatea.Totodata, datorita cotidianului comunist de atunci, greu de suportat, dorinta personajelor de a trai liber, de a iesi din viata de zi cu zi, de a se elibera de realitatea ce frangea aripile este subversiva.Nicolae Manolescu afirma faptul ca in afara de "Jocul de-a vacanta " si "Steaua fara nume", toate celelalte piese " sunt neinteresante" , discutandu-se mai mult despre aceste doua piese.

Piesa "Jocul de-a vacanta" isi gaseste locul intr-o pensiune din munti, intr-o casa izolata. Domnul Bogoiu (ce se crede capitan pe vas, un vas propriu, isi conduce mintal vasul acolo unde vrea), Stefan (initial, strainul), Madame Vintila, Maiorul, Corina, Jeff (un tanar cu probleme la invatatura), Agnes (slujnica), un mecanic, un calator si nevasta lui (acesti doi doar pret de cateva momente) sunt timp de trei saptamani intr-o pensiune.

Stefan, ce este la inceput perceput ca un odios datorita comportanentului sau nepoliticos, este descoperit de Corina si ajunge sa se deschida, impunand astfel ca toate personajele sa traiasca vacanta. De Corina sunt indragostiti atat Jeff cat si Bogoiu si Stefan dar fiecare in felul sau. Idila Corinei cu Stefan se rupe brusc caci aceasta il paraseste si se intoarce in Bucuresti.

Toate personajele se afla in aceasta vacanta dupa un an petrecut in lumea cotidiana iar fiecare vrea sa se rupa de cate ceva si tocmai de aici vine drama eroilor, acestia neaga realitatea si cauta sa fuga, sa uite. Stefan este satul de mizeriile si cursul vietii sale de fiecare zi si tocmai de aceea alege in vacanta sa fie nesimtit si sa faca ceea ce nu poate face in viata de zi cu zi. Pentru a taia legaturile cu lumea, acesta refuza ziarul, scrisorile, defecteaza radioul, tefelonul si nu vrea sa stie ce data sau ora este dar de fapt toate acestea sunt doar un joc caci in realitate nu te poti rupe de viata de zi cu zi. Bogoiu aceasta evadare o face mintal, crezandu-se capitan de vas.

Linia intre vis si realitate in viata acestor personaje este foarte usor creionata, adesea acestia fac greu diferenta intre realitate si imaginar.Personajele operei "Steaua fara nume" sunt persoanele dintr-o mica provincie, seful garii, un taran, profesorul, Ichim, domnisora Cucu, o eleva, Pascu, Udrea si doi straini, oraseni, Mona si Grig.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.