Personajele fundamentale in Enigma Otiliei si Bietul Ioanide - eul calinescian

Trimis la data: 2010-03-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 0
Autor: Amalia Banica
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
George Calinescu pune, in operele sale, recomandari din "Glossa " eminesciana. " Privitor ca la teatru ", el nu ramane un simplu aparat de inregistrare, o oglinda pasiva. Sub diversele masti, el ghiceste chipul interior al purtatorilor si scoate la lumina caractere. Se aseaza pe sine in mijlocul romanelor, atat ca narator, cat si ca personaj ( Ioanide si Felix sunt variantele sale ), fara a abandona dorinta de obiectivitate realista, evidentiind fizionomii bizare, biografii deloc comune, temperamente excentrice, gesturi extravagante.
In " Enigma Otiliei ", cel din perspectiva caruia sunt narrate intamplarile, este Felix. Romanul se deschide cu vizita lui in casa din strada Antim si se incheie cu intoarcerea in fata cladirii uitate de vreme. Felix de tine rolul de martor, care ne introduce in universul maniilor si parcurge etapele initierii. Felix are o fire echilibrata, cu un simt al disciplinei innascut, care il fereste de excese. Se pregateste serios pentru o cariera universitara stralucita, in vederea atingerii scopurilor fixate.

Dupa o oarecare prudenta, fiind orfan, tanar, provincial, Felix castiga in Bucuresti sentimentul valorii personale. Prin autoanaliza, isi formeaza caracterul si-si popune sa fie prevazator si sa evite riscul, sa infaptuiasca nazuinte inalte, sa judece moral orice actiune. Ambitios, doreste sa descopere ceva, contribuind astfel la progresul medicinei. Desi tacut, de obicei se inflacareaza cand vorbeste despre datoria generatiei lui de a fi utila.

Urmarit de ideea eliberarii prin dragoste si fericire conjugala, se indragosteste pentru prima data de Otilia. Tot sufletul sau, cladit sistematic pe certitudini, se revolta. Pentru Felix, fata manifesta o maturitate enigmatica, imprevizibila. In ochii ei mocnesc judecati despre drumul in societate si despre rolul lui. Cand, in lipsa fetei, paseste pragul camerei in dezordine si observa ace, batiste subtiri,carti de vizita, bucati de ciocolata incepute, cu urmele dintilor pe ele, se simte mai aproape de Otilia. Imaginea incremenita din odaia supusa supus observatiei ii da mai multa securitate decat fata insasi.

In descrierea calatoriei la mosia lui Pascalopol, tanarul raporteaza imaginile admirate la chipul ei si cauta cadrul feeric adecvat iubirii. Livada prin care trec e inecata de intuneric ca un cimitir, iar campul si claile de fan, luminate de luna, apar ca niste mari monumente funerare. Otilia se suie pe o claie si capul ei pare aureolat de luna. Felix se simte cuprins de o pace sfanta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.