Personajele lui Camil Petrescu

Trimis la data: 2002-11-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.32 / 10
Downloads: 7756
Autor: Marian Dobrescu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 429
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Camil Petrescu (1894-1957)
S-a născut la Bucureşti la 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu şi al Anei Chelcher, dar a rămas orfan de ambii părinţi şi a crescut la familia subcomisarului de poliţie Tudor Popescu din mahalaua Obor. Singur pe lume, micul orfan îşi înţelege drama şi pune burta pe carte, la şcoala primara din Gura Humorului Vechi, apoi bursier intern la Liceul Sfântul Sava, unde scrie primele poezii. Camil Petrescu perseverează şi, în 1913, se înscrie la Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti. La concursul pentru o bursă, ia media cea mai mare. Debutează în revista „Flacăra”(1914), cu articolul „Femeile şi fetele de azi”, sub pseudonimul Raul D.
Viaţa şi opera lui Camil Petrescu
În 1916, e mobilizat şi pleacă pe front, unde e rănit. Însănătoşit, ajunge iarăşi în prima linie, dar cade prizonier la unguri. Ambianţa războiului va intra, apoi, în celebrul roman „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. În 1918 e eliberat din lagăr, revenind la Bucureşti. Scrie piesa „Jocul ielelor”. Îşi ia cu brio licenţa. E profesor la Timişoara. Devine director al Teatrului Naţional din Bucureşti, iar în 1947 membru al Academiei Romane. Moare la 14 mai 1957, la Bucureşti, masivul roman social închinat lui Bălcescu „Un om între oameni” rămânând neterminat. Vasta carte e considerata de I. Negoitescu: întreprindere jalnică.

Personajele lui Camil Petrescu (trăsături generale)
Născuţi din frământări, scepticism, tensiune intelectuală, etica umană, eroii lui Camil Petrescu sunt în căutare de certitudini pentru un sentiment puternic(„singura existenţă reala e aceea a conştiinţei”). Sunt hipersensibili, amplificând semnificaţia unui gest, a unei priviri, a unui cuvânt până la proporţiile unei catastrofe.

Inadaptaţi superior, intelectuali intrasingenţi într-o lupta continuă cu ordinea socială, afacerismul, politicianismul, mondenitatea (nefiind în nici un fel „geniul neînţeles” eminescian). Intelectuali lucizi, ei trăiesc drama inflexibilităţii conştiinţei, a pasiunii analizate cu luciditate: „Câtă luciditate atâta conştiinţă, câtă conştiinţă atâta pasiune şi deci atâta dramă”.

Sunt încătuşaţi ai absolutului, spirite absolutizate, intelectuali ce trăiesc drame de conştiinţă, fiind însetaţi de absolut. Eroii lui Camil Petrescu sunt învinşi de propriul lor ideal, trăiesc cu drama destinului tragic, singurul supravieţuitor fiind Ştefan Gheorghidiu. Semnificaţia titlurilor reflectă starea interioară a personajelor, sugerând esenţa dramatică a conştiinţei, a aspiraţiei spre absolut.

Opera „Act veneţian” evocă întâmplări din secolul al XVIII-lea, în Veneţia, cetate înfloritoare şi mare putere maritimă care intra în declin. La conducerea flotei este Pietro Gralla, un fost pirat distins prin fapte de vitejie şi iscusinţă militară. El trece prin întâmplări dramatice care ii vor aduce suferinţă sufletească. Este un om plin de demnitate, are curaj şi iscusinţă în arta războiului, are o conduita morala exemplară , îi dispreţuieşte pe nobilii frivoli şi crede că Alta îi este fidela, dar este dezamăgit de trădarea acesteia. Pietro Gralla va căuta şi va reuşi în final să ia viaţa de la început şi trăieşte conform concepţiilor sale de la care nu poate să abdice.

Alta, soţia lui Pietro Gralla, se îndrăgosteşte de tânărul Celino, un tânăr nobil veneţian. Celino o părăseşte pe Alta iar aceasta încearcă să-şi ucidă soţul. La ancheta Gralla tăgăduieşte încercarea de omor, cei doi soţi continuând să rămână alături. Celino este un tânăr nobil veneţian, înzorzonat şi cu maniere de curte numit datorită originii sale, căpitan al unei nave de război.

Opera „Suflete Tari” este o drama psihologica. Eroul principal este Andrei-Pietraru, un intelectual orgolios. El este bibliotecar al familiei Matei Boiu-Dorcani. Andrei Pitraru se îndrăgosteşte de fiica familiei sale Boiu-Dorcani, Ioana, dar diferenţa de clasa socială şi de concepţii îl vor conduce către un sfârşit tragic sinucigându-se neputând să renunţe la convingerile sale. Eroul Gelu Ruscanu este redactor la un ziar de orientare socialista. Acesta porneşte o companie împotriva ministrului justiţiei Saru – Sineşti, soţia ministrului şi iubită a lui Gelu Ruscanu. El nu renunţă şi alege ca singură soluţie moartea prin împuşcare.

Opera „Patul lui Procust”. Camil Petrescu continuă problematica sa perfectă, fundamentală: drama iubirii, drama intelectualului; personajele se definesc, în esenţa lor, prin neputinţa de realizare prin comunicare (şi pe plan erotic şi în planul existenţei sociale), ele au o existenţă paralelă. Astfel, Fred o iubeşte pe doamna T., dar nu îşi mărturiseşte iubirea.

Ladima e vazută de Fred ca un om misterios, grav, pedant de bine crescut, om de intelectualitate superioară, privind o fotografie a acestuia, la Emilia, Fred e surprins că un om ca Ladima poate să scrie unei astfel de femei. Poet şi gazetar la „Veacul”, „de un curaj aspru”, Ladima scria cu înfrigurare surprinzând interesul şi atenţia publicului. Amănunte despre articol scris de Ladima aflăm din subsolul cărţii, pe câteva pagini. Ladima nu poate scrie „două rânduri”, dacă nu vin „dintr-o convingere adâncă”. Străbate aici însăşi concepţia scriitorului, preocupat constant de problema intelectualului, a omului care gândeşte, care are ceva de spus. Şi moartea lui Ladima (sinuciderea) e privită din mai multe unghiuri: din cauza femeilor vulgare, din cauza doamnei T.; pentru care Ladima îşi pierduse credinţa în Dumnezeu, de mizerie.

Ca şi Gheorghidiu, trăieşte intens tortura în propria conştiinţă. El îşi acceptă lucid destinul, se autoilustrează, dar nu poate rezista. Pentru el existenţa e unicat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.