Personalitate si stil in management

Trimis la data: 2013-07-26
Materia: Management
Nivel: Liceu
Pagini: 26
Nota: 7.68 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 58kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atat in cadrul organizational, cat si in relatiile inter-umane curente, din viata personala, remarcam diverse tipuri/tipare de personalitate in raporturile cu ceilalti, discutam si/sau comentam cu privire la diverse atribute ce definesc diverse persoane; spunem despre cineva ca este pasiv, zgomotos, agresiv, dur, extrovertit, sociabil, ambitios, de caracter etc. Invocand astfel de atribute, explicit sau nu, desemnam practic un anume tip de personalitate ce caracterizeaza un individ. Prin definitie, personalitatea constituie o combinatie unica a caracteristicilor psihologice ce determina maniera in care cineva interactioneaza cu ceilalti. Altfel spus, prin personalitate intelegem ansamblul trasaturilor morale si intelectuale, adica ceea ce este propriu fiecarei persoane si o distinge ca individualitate.
Prin abordari teoretice si/sau experimente/teste/studii de caz, psihologii au dezvoltat in decursul timpului diverse clasificari ale tipurilor de personalitate, cu precizarea ca aplicarea unor chestionare de evaluare a personalitatii unui individ pastreaza si in prezent o componenta relativa; aceasta intrucat este dificil de cuantificat precis in ce consta inteligenta (prin testul IQ sau altele similare), cat si anumite abilitati/aptitudini ale unei persoane.

Intre ganditorii ce au aprofundat acest subiect amintim de psihologul Carl Gustav Jung, care a identificat pentru prima data doua arhetipuri psihologice in care se incadreaza toti indivizii; el discuta despre tipul introvertit si extravertit de personalitate; studiile acestui psiholog au stat ulterior la baza dezvoltarii asa-numitului model MBTI. Doua autoare, Katherine Briggs si Isabel Myers, prin in anii '40-'50, au impus asa-numitul model MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) pentru evaluarea psihologica a oricarui individ; acest instrument de lucru se bazeaza pe 93 de intrebari cu privire la comportamentul persoanei in diverse contexte, fiecare intrebare avand asociate doua raspunsuri posibile.

In sinteza modelul MBTI include 16 tipuri/ clase de personalitate, fiecare clasa fiind data de combinatiile posibile intre patru grupe de caracteristici opuse (extraversion-introversion, sensing-intuition, thinking-feeling, judging-perceiving). Un alt instrument de evaluare psihologica si de incadrare pe tipuri/clase de personalitate este modelul BFM (Big Five Model) , acesta fiind propus de mai multi psihologi, intre care P. Costa si Robert McRae; acest model propune cinci tipuri/clase de personalitate, fiecare tip/grup de trasaturi de personalitate avand subclase, ajungandu-se pana la un numar total de 30 tipare de personalitate;

dezvoltarea/aplicarea modelului BFM are la baza o varianta simpla (60 de intrebari ce acopera toate cele 30 de tipare) si o varianta complexa (240 de intrebari ce acopera toate cele 30 de tipare); sintetic, cele cinci tipuri de personalitate sunt prezentate succint in tabelul urmator. Asadar exista zeci de perspective de abordare/analiza asupra conceptului de "personalitate", fiecare completandu-se una pe cealalta, impreuna oferind instrumente utile practicii managementului, desi aplicarea lor nu asigura automat rezultate cuantificabile.

Pentru a intelege cat mai deplin aspectele ce definesc personalitatea individului, indeosebi clasificarea pe tipuri anume de personalitate retinem ca exista anumite caracteristici (traits) ce diferentiaza o clasa/tipar de alta; prin trait intelegem un atribut stabil al personalitatii fiecaruia ce influenteaza comportamentul intr-o situatie data.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.