Personalitatea

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.86 / 10
Downloads: 23
Autor: Bianca H.
Dimensiune: 22kb
Voturi: 498
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În viaţa de zi cu zi, tindem să-i etichetăm pe cei din jur în funcţie de tipul de persoană pe care îl reprezintă fiecare. Există tipul prietenos şi sociabil, tipul agresiv, tipul liniştit şi timid, tipul activ şi ocupat, şi aşa mai departe. La baza acestor clasificări se află ideea că fiecare persoană are o anumită personalitate un anumit fel de a reacţiona şi de a se comporta. Dacă ştim cu ce fel de persoană avem de-a face, ne poate fi mai uşor să-i înţelegem comportamentul. De asemenea, putem să anticipăm reacţiile unei persoane într-o anumită situaţie.
Totuşi, aceste clasificări nu sunt foarte ştiinţifice. Ele pot fi uneori chiar înşelătoare. Psihologii — oamenii de ştiinţă ce se ocupă cu studiul comportamentului uman şi cu complexitatea minţii — cercetează în mod continuu ceea ce numim “personalitate”.

Ei folosesc mai multe metode de clasificare a indivizilor, în funcţie de caracterul, temperamentul şi aptitudinile lor, în dorinţa de a înţelege omul.De-a lungul timpului s-a încercat găsirea unei legături între personalitatea unui om şi data naşterii sale (în astrologie), între personalitatea sa şi umflăturile de pe craniul său (în frenologie), şi între personalitate şi liniile din palmă (în chiromanţie). Însă ştiinţa modernă nu acordă o importanţă prea mare acestor tehnici.

În Larousse găsim definiţia personalităţii ca: element stabil al conduitei unei persoane; ceea ce o caracterizează şi o diferenţiază de o altă persoană.Fiecare individ are particularităţile sale intelectuale, afective şi cognitive (cu referire la voinţă, la temperament), al căror ansamblu organizat determină personalitatea. Fiecare om este totodată asemănător cu ceilalţi membri ai grupului şi diferit de ei prin amprenta unică a trăirilor sale.

Una dintre problemele referitoare la „personalitate” este aceea că fiecare percepe diferit acest cuvânt. Multe dicţionare de psihologie susţin că „personalitatea” nu poate fi definită. Celebrul austriac Sigmund Freud considera că trăsăturile fundamentale ale personalităţii se conturează foarte devreme, probabil în primii cinci ani de viaţă.

Acestea sunt influenţate de experienţe, ca suptul la pieptul mamei, consumul alimentelor solide, deprinderea mersului la toaletă şi impulsurile sexuale. Treptat, aceste experienţe se combină şi se integrează, dar personalitatea se modifică şi se dezvoltă de¬-a lungul copilăriei pănă în perioada adultă.
Concepţiile moderne referitoare la astfel de teorii insistă asupra modului în care copiii reacţionează între ei şi faţă de adulţi, cum îşi fac prieteni sau duşmani şi cum se integrează într-o anumită cultură sau societate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.