Personalitatea totalitara

Trimis la data: 2004-03-13
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 8.18 / 10
Downloads: 1222
Autor: Ionut Larion
Dimensiune: 17kb
Voturi: 65
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personalitatea totalitara - Termenul de ideologie a cunoscut, de la crearea sa în urmă cu două secole şi până astăzi, interpretări diferite.Pentru Antoine Desttut de Tracy, cel care îl propune în 1796, el trebuie să desemneze o nouă ştiinţă care să se ocupe de geneza ideilor .Personalitatea totalitara
Personalitatea totalitara - Odată cu Napoleon ,termenul capătă un sens peiorativ care se va păstra în multe dintre abordările ulterioare ale ideologiei .Împăratul îi numea , cu o nuanţă de dispreţ , pe Desttut de Tracy şi pe alţii care se opuneau ambiţiilor sale imperiale,ideologii, lăsând să se înţeleagă că aceştia vroiau să substituie consideraţii abstracte politicii reale.Începând de la el , noţiunea de ideologie începe să desemneze acele teorii abstracte şi îndoielnice care se pretind fundamentale pe raţiune sau pe ştiinţă şi care vizează să propună o anumită ordine socială şi să orienteze acţiunea politică.

Acest sens peiorativ va fi preluat de către fondatorii marxismului care , la mijlocul sec. al XIX-lea , în Ideologia germană , vor fi defini ideologia ca o falsă conştiinţă. Pentru Marx şi Engels , ideologia nu mai este o ştiinţă a ideilor ,ci un un ansamblu de teorii şi de valori produse de către subiecţii sociali şi care reflectă condiţiile vieţiilor materiale.Raporturile sociale le apar ca deformate în funcţiile de interesele lor ,determinate de poziţia pe care o ocupă în cadrul structurii sociale , de poziţia lor de clasă determinată la rândul ei, de poziţia în sistemul de producţie .Ideologia are "o aparenţă , realitate şi o funcţie"(J-M.Denquin,).

Imaginea ideologiei ca "falsă conştiinţă", definirea ei pe baza criteriului adevărului şi falsului ,fie că este sau nu raportată la ştiintă ,vor influenţa multe dintre abordările ulterioare ale ideologiei , fie în cadrul marxismului ,fie în afara lui.Marx surprinde faptul evident că indivizii elaboreză teorii menite să justifice situaţia şi conduitele lor .Pe de altă parte, el surpinde rolul ideologiei de a susţine şi de a camufla raporturile de dominaţie existente în societate , în cazul său referirea făcându-se la dominaţia de clasă. Dezvoltările ulterioare ale marxismului sunt departe de a fi concordante în ceea ce priveşte această problematică ,"Teoria ideologiei este unul dintre capitolele asupra cărora tradiţia marxistă apare ca cel mai puţin unificată".( R. Boudon)

O adevărată ruptură în definirea ideologiei va fi produsă de către Lenin, pentru care ideologiile sunt sisteme de idei, teorii pe care protagoniştii luptei de clasă le utilizează în lupta lor.Criteriul adevărului sau falsului are mai puţină importanţă în raport cu utilitatea politică , combativă a ideologiilor. Privite în contextul luptei de clasă , ideologiile pot fi judecate doar după poziţia claselor căror le aparţin şi după modul în care aceste clase se situează în raport cu " progresul istoric ", definit şi tot ideologic .

Problematica ideologiei a fost abordată şi de numeroase cercetări din afara marxismului , din perspective politologice , sociologice sau psihologice. Multe dintre ele pleacă de la criteriul adevărului şi falsului în definirea ideologiei .Este poziţia lui R. Aron , de exemplu care în L 'Qpium des intellectuels , considera că în cadrul ideologiilor se amestecă propoziţii de fapt şi judecăţi de valoare care exprimă o perspectivă asupra lumii şi o voinţă îndreptată spre viitor şi care cad , e adevărat , indirect, sub alternativa adevărului şi falsului.

Abordarea ideologiei ca un sistem de credinţe permite reliefarea uneia dintre funcţiile ei majore în societăţile moderne , aceea de a justifica valorile pe care se bazează consensul şi ordinea socială .Pentru că unul dintre atributele puterii politice este acela de asigura consensul şi ordinea socială, ea va recurge la ideologie.Este procesul de ideologizare a politicului devenit evident odată cu revoluţia franceză de la 1789.Rolul politic al ideologiei , în sensul legitimării dominaţiei unei clase , fusese sesizat încă de Marx.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.