Personalitatea

Trimis la data: 2011-12-17
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 1088
Autor: Ioana ancuta
Dimensiune: 253kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personalitatea este organizarea unica a insusirilor psihice si fizice care
permite adaptarea originala la mediu si face posibila previziunea
asupra comportamentului.Insusirile psihice se refera la procesele si fenomenele psihice analizate anterior (gandirea, memoria, ....) pe care fiecare dintre noi le detine insa in proportii si grade diferite, astfel incat din imbinarea lor rezulta unicitatea fiecaruia.
Problema 2 studiata de cercetatori: care sunt trasaturile personalitatii
umane?Diversi psihologi au dezvoltat diverse modele, diferite si totusi
similare:Gordon Allport: a incercat sa sintetizeze nr. trasaturilor de personalitate (intre 5000 si 18000) intr-un model format din 3 categorii de trasaturi si sustine ca fiecare individ are:
1-2 trasaturi cardinale; 10-15 trasaturi principale si o multime de trasaturi secundare;

Raymond B. Cattell:presupune reducerea manifestarilor psihocomportamentale la anumiti factori comuni, specifici (16 perechi de trasaturiopuse cu un spatiu de 10 trepte).Hans J. Eysenck: considera ca personalitatea poate fi descrisa prin: gradul de introvertire si cel de nervozism.

Individ. Persoana. Personalitate.Individ = termen utilizat pentru desemnarea caracterului indivizibil, unitar al unei entitati. Termenul nu are o intrebuintare strict umana, el trimite in primul rand la dimensiunea biologica.Persoana = termen utilizat doar pentru desemnarea fiintei umane, cu trimitere la ansamblul rolurilor si statusurilor pe care o fiinta umana concreta le adopta sau ii sunt impuse din punct de vedere social; se refera la functionarea individului uman in societate.Personalitatea = poate fi definita ca reprezentand modalitatea de fiintare specific umana. Nu exista fiinta umana fara personalitate, asa cum nu exista alta fiinta despre care sa se poata afirma ca are personalitate.

Constient-subconstient-inconstient
Sistemul psihic uman - este un sistem complex format din mai multe
niveluri:Constient = nivelul superior de constiinta = tot ce stie o persoana constienta fata de una care nu este constienta - doarme, e in stare de lesin sau coma: stie cine, unde si de ce este, ce este tot ce o inconjoara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.