Personalitatea copilului cu deficiente

Trimis la data: 2009-10-27
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 0
Autor: Marga Tudose
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicarea umana este considerata drept mod fundamental de interactiune psihosociala a persoanelor, realizat prin intermediul simbolurilor si al semnificatiilor social-generalizate ale realitatii, in vederea obtinerii ori a unor modificari de comportament individual sau la nivel de grup.
Ea exprima esenta legaturilor umane, exprimata prin capacitatea de a descifra sensul contactelor sociale realizate.
In teoria comunicarii pot fi preluate si aplicate o serie de teorii stiintifice, deja validate in cadrul altor discipline
Suportul poate fi diferit, caci orice comportament (verbal, gestual, actional) este comunicare. Nu avem doar un repertoriu monofonic, ci un complex de registre: verbal, tonal, postural, contextual. Totalitatea suporturilor constituie repertoriul, iar totalitatea semnificatiilor, a sensurilor, alcatuieste referentialul. Este necesar sa existe concordanta in repertoriu pentru comunicarea semnificatiilor. Dar sursa dezvoltarii psihice a oricarui individ nu este concordanta permanenta, ci non-concordanta, pentru a surprinde noul: introducerea non-concordantei in referential, transpunerea unor informatii in alt repertoriu.

Conditiile optimei comunicari sunt: consistenta de continut a mesajului, expresivitatea comunicarii, inteligibilitatea celor communicate, competitivitatea comunicationala, rigurozitatea gandirii.
O comunicare intre doua persoane este completa atunci cand acestea inteleg doua semnale in acelasi fel, deci atunci cand fac apel la acelasi sistem de decodificare.Mai multe persoane care comunica formeaza un lant sau o retea de comunicare. Comunicarea reprezinta un camp al interdependentelor. Toti factorii care concura la realizarea ei o pot influenta in campul comunicational creat.

Comunicarea este un proces complex ai carui factori se interconditioneaza reciproc. Pot fi imaginate trei modele ale comunicarii: liniar, bidirectional, multidirectional.
Referindu-ne la clasificarile comunicarii ne raportam la urmatoarele criterii:a.mijlocirea comunicarii: directa sau indirecta. Dupa canalul de comunicare care mijloceste comunicarea, poate sa existe:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.