Personalitati brasovene - Mitropolitul Ioan Popazu

Trimis la data: 2011-12-03
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.65 / 10
Downloads: 81
Autor: Vlad Palas
Dimensiune: 71kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Primele mentiuni despre Ioan Popazu il plaseaza pe Ioan Popazu la scolita cu 3 clase de la Sfantul Nicolae. Ca profesori i-a avut pe: Ioan Barac (care a facut reorganizarea scolii din 1806), Mihaila Munteanu si Zaharia Duma.Studiile si le continua la Scoala Greceasca din Brasov, iar studiile secundare le face la liceul Johanes Honterus, find singurul roman din anul 1828-1829 care primeste distinctia "emines", la fel ca si in urmatorul an.
Intre 1831-1832 isi continua studiile la liceul romano-catolic din Cluj.
1833-1836 la Universitatea din Viena frecventeaza institutul teologic Santa Barbara.Vasile Moga il numeste secretat episcopesc din 1836 (de la terminarea cursurilor)In 9 martie 1837 e hirotonit de episcopul Vasile Moga, de ziua sfintilor mucenici la biserica Sfantul Nicolae. 4 zile mai tarziu e numit preot celibe inlocuindu-l pe Radu Tempea VI si slujeste cu protopopul Carabet si cu preotul Simion Datcu la biserica Sf. Nicolae Brasov.

Nemtii ii spuneau lui Popazu Schleiermacher si romanii il comparau cu Ioan Gura de Aur. Vorbea o romana simpla, pe intelesul tuturor, dar care patrundea foarte repede in sufletele credinciosilor.In aprilie 1838, dupa moartea protopopului Simion Datcu este ales sa slujeasca impreuna cu preotul Petru Gherman la Biserica din Brasovul Vechi. A slujit acolo ca protopop si paroh timp de 14 ani si la nevoie ii inlocuia pe preotii de la Sf. Nicolae.

In 12 iulie 1838 moare protopopul Ignatie Carabet.La 6 decembrie 1838, la serbarea Hramului Bisericii Sf Nicolae si sfintirea bisericii vechi (1403-1420) care a fost reparata si largita, Ioan Popazu primeste statutul de protopop primar actual in districtul Barsei.Este angajat revolutionarul pasoptist Ioan Bran pentru 200 de florini care urmeaza sa se ocupe cu treburile avocatesti, executor, si om de incredere al Bisericii.

In 1838, in calitate de protopop realizeaza o tampla noua, un amvon si o strana vladiceasca cu tamplarul Friederich Stiler si aurarul Heflih care realizeaza tampla dupa modelul Bisericii grecesti din Viena. Fruntea dinaintea bisericii la stalpi e realizata de zidarul Horvath.
In sedinta din 18-30 decembrie 1838, la recomandarea lui Ioan Popazu este adus la biserica Sf Nicolae preotul Ioan Petric din Zarnesti.

In sedinta din 30 noiembrie 1841 il aduce pe ierodiaconul Varlaam (vestit revolutionar pasoptist) sa fie psalt al Bisericii.
Printul Grigore Brancoveanu lasa jumatate dein venitul legatelor sale, al mosiilor de la Sambata si Poiana Marului sa se imparta saracilor.
In 1842 gandeste o noua organizare a Bisericii prin care fiecare parohie trebuia sa aiba trei preoti parohi si doisprezece barbati de incredere alesi de credinciosi.

In 5 noiembrie 1845 primeste un certificat care sa-l ajute sa devina episcop de Sibiu, dar nu reuseste acest lucru si ramane la Brasov.
In 1846 cu ajutorul pictorului Constantin Lecca si a tamplarului Nicolae Pop da o noua fata bisericii din Schei.Inscaunarea Mitropolitului Andrei Saguna din vara lui 1846 a fost un moment foarte important pentru Ioan Popazu. Inca de la inceput Popazu si reprezentanta ajuta noua mitropolie a lui Saguna, fapt pentru care in data de 12 martie 1847 mitropolitul ii multumeste public.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.