Personificare

Trimis la data: 2013-09-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termen derivat din a personifica (cf. fr. personnification, de la personne "persoana", dupa modelul gr. prosopopoiia - v. Prozopopee). Figura de stil de esenta metaforica (v. Metafora) si care trebuie pusa in legatura cu vechile conceptii animiste (v. Animism), care consta in a atribui unui obiect inanimat, sau unei abstractiuni, calitatile, figura, sentimentele, limbajul, modul de a se comporta al unei persoane.
Nascuta in imaginatia omului primitiv, P. este proprie mai intai creatiei folclorice, in care natura imprumuta insusiri umane ("Primavara, mama noastra, / Sufla bruma de pe coasta").

De asemenea, personajele (v.) cu caracter parabolic, intruchipari ale unor idei morale abstracte (bunatatea, rautatea, curajul, spaima etc.) reprezinta P. P., trecand uneori in alegorie (v.), apare frecvent in fabule (v.), in legende (v.), in moralitati (v.). Un exemplu celebru este pilda membrelor razvratite impotriva stomacului, atribuita lui Menaennius Agrippa (Titus Livius).

P. este o figura de stil specifica poeziei in genere: "Codrule cu rauri line, Vreme trece, vreme vine, / Tu, din tanar precum esti / Tot mereu intineresti. - Ce mi-i vremea, cand de veacuri / Stele-mi scanteie pe lacuri, / Ca de-i vremea rea sau buna, / Vantu-mi bate, frunza-mi suna; / si de-i vremea buna, rea, / Mie-mi curge Dunarea".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.