Perspectiva generala asupra institutiilor amnistitiei si gratierii

Trimis la data: 2014-12-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: nineta1
Dimensiune: 56kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa cercetarea Asi rezolvarea raportului substanyial de conflict, in cazul aplicarii unei pedepse, hotararea de condamnare trebuie dusa la indeplinire prin executare. Se disting aAsadar, din acest unghi de vedere, doua etape in realizarea justiyiei penale: aplicarea sancyiunii penale Asi executarea acesteia.
Aceasta reprezinta evoluyia obiAsnuita a raportului penal.
Pot interveni insa anumite situayii, stari sau imprejurari posterioare savarAsirii infracyiunii sau aplicarii pedepsei care, in interesul societayii, determina inutilitatea sau inoportunitatea tragerii la raspundere penala, a executarii pedepsei ori a menyinerii unor consecinye ale condamnarii.
Condiyiile cu caracter general care impiedica realizarea sau desavarAsirea reacyiei represive a societayii impotriva faptelor penale sau reglementate impreuna in TITLUL V11 al Paryii generale a Codului penal sub denumirea CAUZELE care inlatura raspunderea penala sau consecinyele condamnarii. Sunt reunite, in cele patru capitole, urmatoarele instituyii: amnistia Asi grayierea (art.119-120), prescripyia (art.121-130), lipsa plangerii prealabile Asi impacarea paryilor (art.131-132) Asi in sfarAsit, reabilitarea (art.133-139).

Reglementarea lor comuna este determinata de fundamentul lor comun, reprezentat de o seama de realitayi, care se pot manifesta cu privire la aplicarea Asi executarea sancyiunilor penale Asi care, din considerente social-umane Asi de politica penala, trebuie avute in vedere la realizarea unei represiuni juste Asi utile. Ele constau, in principiu, in diminuarea reverberayiei sociale a infracyiunilor, intervenirea unor mutayii in viaya social-politica, reechilibrarea relayiilor dintre paryi, ori dintre acestea Asi societate.

Dispoziyiile art.119-139 Codul penal constituie o autentica unitate in diversitate. Surmontand multiplele Asi variatele distincyii intre instituyiile menyionate, legiuitorul a dat prevalenya aspectelor comune, privitoare la natura juridica, trasaturi Asi efecte, reunindu-le Asi amortizandu-le intr-o arhitectura ampla, solida Asi coerenta.
Reglementarea impreuna s-a efectuat, pentru intaia oara, prin Titlul X art.163-80, denumit Stingerea incriminarii, executarii pedepsei Asi a incapacitayilor ce decurg din condamnare, din Codul penal publicat la 18 martie 1936 Asi intrat in vigoare la 1 ianuarie 1937.

Fiecare dintre clauzele reglementate de articolul 119-139 Codul penal. Constituie instituyii de drept unitare.
a) Amnistia este determinata de rayiuni de politica penala Asi este legata de anumite temeiuri social-politice.
b) Prescripyia raspunderii penale este impusa de trecerea timpului. O perioada indelungata scursa de la data savarAsirii infracyiunii, pe de o parte, diminueaza substanyial rezonanya sociala a faptei, iar pe de alta parte, insaAsi perspectiva tragerii la raspundere penala in sine ar fi putut asigura recuperarea sociala a faptuitorului, fara a mai fi necesara aplicarea unei pedepse.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.