Perspective ale modernitatii culturale

Trimis la data: 2009-05-19
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.45 / 10
Downloads: 0
Autor: Dumitrescu Elena
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este important sa pornim in acest demers de la premisa ca modernitatea ca proces de permanenta innoire si reflectie asupra procesului insusi se bazeaza pe o modificarea continua a ceea ce face posibil praxis-ul cultural. Modernitatea ca produs al noutatii culturale desparte ceea ce este la un moment dat considerat ca apartinand trecutului, si angajeaza dimensiuni innoitoare prin procesele de rationalizare, normalizare, optimizare si globalizare. Prin aceste procese de permanenta testare de noi solutii, de investigare a posibilitatilor de schimbare, are loc de asemenea un continuu proces de secularizare, prin care societatea trece de la un stadiu cultural la celalalt, pe o scara care porneste de la simplu la complex.
Aceasta nu este data de legitimarea stadiului tehnologic avansat in care se gaseste la un moment societatea, ci de relationarea pe care trebuie sa o avem in vedere atunci cand vorbim despre modernitate si modernizare. Procesul de modernizare in care sunt cuprinse vaste arii culturale reclama prezenta celor patru procese mai sus mentionate, precum si o reflectie asupra directiei acestora. Modernizarea inseamna de asemenea punerea in evidenta a unui mod cultural care sa castige preeminenta si aplicabilitate intr-o arie cat mai larga.

Astfel, se observa legatura dintre moda si model, deoarece proiectiile oricarei schimbari trebuie sa preexiste intr-un model care sa fie aplicabil. Asadar aplicabilitatea pune in joc o nevoie de economicitate care la randul ei subliniaza nevoile constrangatoare ale actului cultural. Deci, rationalizarile care jaloneaza calea oircarei noutati culturale, se multiplica in modernitate, si putem spune ca reflexivitatea moderna analizeaza caile de rationalizare, prin care aplicabilitatea poate fi pusa in miscare. Asa cum am aratat pana acum, rationalizarile privesc toate domeniile culturalului, acestea sunt cu atat mai performante cu cat relatia de concurenta dintre ele este mai performanta.

Rationalizarea pune in lumina constructia unui telos, face comprehensibila actiunea culturala, traseaza limitele unei norme. Instrumentele rationalizarii tin de bogatia vocabularului cultural care depinde la randul sau de traditia culturala ce preceda orice experiment innoitor. Cateva exemple clasice de rationalizare din diverse domenii culturale demonstreaza schimbarea survenita in modernitate. Astfel, rationalizarea din confesiunea protestanta a produs o schimbare de mari consecinte in asa-numita teologie a covenantului. Modelul cartezian de filozofie se bazeaza pe o rationalizare matematica. Stiintele naturii parcurg o aza importanta de la fixismul lamarckian la darwinism.

Exemplele ar putea continua in ccea ce priveste domeniul inventicii, de la locomotiva cu aburi, la automobilul lui Ford, s.a.m.d. Rationalizarile se bazeaza in general vorbind pe reductii necesare, pe specializari stricte, dar si aparitia unor stiinte noi, care incepand cu secolul 19 au un caracter pronuntat transdisciplinar. Rationalizarile pun in evidenta gradul de sofisticare culturala al societatii, capacitatea indivizilor de a se acomoda schimbarilor rapide, fara mari suferinte.

Ceea ce nu inseamna ca consecintele unor rationalizari nu pot fi dramatice. Pericolul consta in a crede ca rationalizarea poate deveni o matrice a modernitatii, ca modernitatea este exclusiv rationala, ori ca raspunde la apelurile unei ratiunii istorice etc. In acest fel nu facem decat sa ideologizam modernitatea, ceea ce nu reprezinta decat un aspect partial al acesteia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.