Perspective teoretice si metodologice de abordare a tematicii interculturalitatii in stiintele socio-umane in Romania

Trimis la data: 2012-11-02
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.26 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucas Dumitriu
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In studiul de fata voi incerca sa abordez dintr-o perspectiva sociologica problematica multi- si interculturalitatii in societatea romaneasca si in mod spccial in Transilvania la inceputul secolului XXI. Pentru a intelege ceea ce se petrece actualmente in sistemul social "Romania" sunt necesare cateva precizari de natura istorica. Ca autor al acestor randuri consider ca tema si problematica pluriculturalitatii, multiculturalitatii si interculturalitatii a aparut si a devenit relevanta dintr-o perspectiva teoretica si pragmatica pe la mijocul secolului al XIX-lea. Este, cu alte cuvinte, o tema si o problematica specifica ordinii sociale moderne.
. Prin urmare, chiar daca pentru istoriografie, pentru cercetarile istorice, tema continuitatii de exemplu (a ce, a cui, unde, de unde, cum, etc), sau confirmarea empirica a ancestorilor mitici in genealogia neamurilor ce-si revendicau si revendica (si acum) tinutul transilvan, a fost si este o preocupare perena si legitima (ca o profesie stiintifica respectata), pentru mine relevanta discutiilor este data de contextul societatii moderne romanesti. Dintr-o perspectiva sociologica si antropologica, actiunile individuale, motivatia acestora deductibila din sensurile subiective atasate interactiunilor sociale, sunt cele care definesc ordinea sociala, alcatuirea si functionarea sistemului social.

Este evident ca sistemul social "Romania" a avut de gestionat si rezolvat chestiunile legate de etnie, pluralitate etnica si interculturalitate, la modul faptic, adica economic, politic, cultural, social etc. dupa constituirea statului national unitar in 1918.
Cadrul teoretic in care au decurs discutiile stiintifice a fost delimitat si definit de principiul nationalitatilor, principiu ce a stat la temelia reorganizarii sociol-politice si economice de dupa primul razboi mondial si a fost considerat universal in procesul de reasezare a noii ordini mondiale.

Principiul aceasta a consfintit prevalenta constiintei nationale si a statului national ca modalitate de incluziune sociala universala si de delimitare prin excluziune de celelalte entitati social-politice, a marcat simbolic victoria functionala a democratiei si a statului modern.
Romania moderna s-a constituit si a fost recunoscuta international tocmai pe baza acestui principiu. In interiorul sistemului social din Romania acest principiu a impus recunoasterea si protectia minoritatilor nationale/etnice.

Dupa parerea mea au fost creeate conditii ideale si pentru cercetarea multi- si interdisciplinara a interculturalitatii. Cum am aratat in alt loc in acest volum, realitatea din sistemul social global "Romania Mare", din perioada interbelica, a fost indubitabil marcata de o eterogenitate etnica semnificativa, in special in spatiul transilvan. O eterogenitate cu care statul si societatea romaneasca interbelica a trebuit sa se obisnuiasca si sa invete sa o gestioneze.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.