Perspectivele adoptarii monedei euro in Romania

Trimis la data: 2014-06-17
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: koko92
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.1. SEMNIFICATIA CONVERGENTEI ECONOMICE
Convergenta inseamna evolutie catre atingerea unei anumite tinte. Drumul parcur de fiecare tara pana la atingerea acestei tinte poate fi diferit, dar prin adoptarea acquis- ului comunitar, diferentele de perceptie si implementare a politicilor tarilor participante se reduc, iar "parcursul" cu dificultatile si surprizele inerente, grabeste atenuarea diferentelor dintre state. Conceptul de convergenta se traduce prin diminuarea diferentelor dintre indicatorii economici ai diverselor tari membre ale unei zone georafice.

Referate similare:

In limbaj European, pentru caracterizarea evolutiei economiei unei tari se folosesc doua concepte: convergenta nominala si convergenta reala. Convergenta reala consta in realizarea unui tip de economie, a unei structuri economice si a unui nivel de trai similare cu cele existente in UE. In esenta, toate acestea se reflecta in apropierea veniturilor pe cap de locuitor.

Convergenta reala se refera la:
-cresterea volumului PIB (pe o scara de +/-2% in raport cu media a trei state cu cele mai bune performante);
-nivelul somajului (pe o scara de 3% in jurul mediei a trei state cu cele mai bune performante);
-soldul balantei de operatiuni curente exprimat in procente din PIB (in limitele a +/-2% din PIB);

-gradul de deschidere a economiei, calculat ca (exporturi+importuri)/PIB;
-ponderea comertului bilateral cu tarile membre ale UE in totalul comertului exterior;
-nivelul PIB/locuitor (exprimat fie la cursul nominal, fie prin paritatea puterii de cumparare) si structura economiei (exprimata prin ponderea pe care marile sectoare o au in PIB).

Procesul de convergenta nominala a fost privilegiat in raport cu cel de convergenta reala, deoarece realizarea sa presupune un orizont mai redus de timp. Aderarea la zona euro nu se va realiza decat dupa indeplinirea in totalitate a criteriilor de convergenta nominala, stabilite la Maastricht, referitoare la rata inflatiei, rata dobanzii pe termen lung, deficitul si datoria publica, precum si la stabilitatea cursului nominal de schimb.

Progresele in indeplinirea criteriilor de la Maastricht au influentat variabilele economice reale, relatia reciproca fiind deasemenea valabila. Initial convergenta nominala poate genera o reducere a performantelor, insa indeplinirea in totalitate a criteriilor de la Maastricht este in masura sa asigure o mai mare stabilitate macroeconomica, ceea ce va crea premisele unei rate superioare de crestere economica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.