Perspectivele grupei de servicii hoteliere si restaurante

Trimis la data: 2011-05-12
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 800
Autor: Giurea Ana
Dimensiune: 307kb
Voturi: 27
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mult timp, serviciile au fost incadrate in sfera neproductiva.Aceasta stare de spirit s-a schimbat profund in cursul ultimelor 2-3 decenii, pe baza, in principal, a urmatoarelor date: numai serviciile pot crea locuri de munca , sectorul tertiar nu este "ingradit" decat de reglementari care sunt repuse in discutie in cadrul unui proces de liberalizare a schimburilor internationale; oferta de servicii diferentiate si adaptate la cerere este un element esential al competitivitatii intreprinderilor oricare ar fi domeniul lor de activitate.
Grupa pe care am ales-o spre analiza este denumita "Hoteluri si restaurante" in Anuarul Statistic al Romaniei. Alegerea noastra nu a fost intamplatoare avand in vedere importanta acestor servicii in economie. Mai intai de toate, este necesara delimitarea celor doi termeni: hotel si restaurant, care conlucreaza la satisfacerea clientilor, in ceea ce priveste activitatea turistica.

Hotelul reprezinta forma cea mai cunoscuta de cazare a industriei hoteliere, indeplinind si functii conexe, pe langa functia principala de cazare. Unele tipuri de unitati hoteliere ofera un produs "complet", format din servicii de cazare si alimentatie, iar alte tipuri de unitati hoteliere nu ofera decat servicii de cazare asociate cu un set mai bogat sau mai limitat de servicii complementare (de exemplu, hotelurile apartament sau campingurile ce nu dispun de unitati proprii de alimentatie).

Restaurantul este locul public care imbina activitatea de productie cu cea de servire, punand la dispozitia clientului o gama diversificata de preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, bauturi si unele produse pentru fumatori.

In contextul de activitati ale industriei de servicii se integreaza si societatile comerciale care presteaza servicii de restaurant si bar, caracterizate printr-o mare diversitate de profile si grade de specializare. Unele dintre aceste unitati de alimentatie activeaza ca societati comerciale independente, iar altele sunt componente ale unor firme mai mari, ca de exemplu restaurantele si barurile din complexele hoteliere sau din cluburile private, restaurantele de la bordul navelor, vagoanele-restaurant ale Societatii Nationale a Cailor Ferate etc.

Analiza structurii si tendintelor in evolutia serviciilor se bazeaza in buna masura, pe datele statistice furnizate de numeroasele clasificari nationale si internationale, ale activitatilor din economie.
Aceste clasificari sunt importante deoarece permit reflectarea stadiului dezvoltarii lor economice, inclusiv prin comparatii la nivelul tarilor sau pe categorii de tari, dar mai importanta din punct de vedere al implicatiilor asupra masurilor de politica economica este desprinderea unor categorii de servicii dupa criterii specifice.

Din graficul de mai jos reiese ca Romania se situeaza intre Portugalia si Finlanda in privinta numarului de persoane angajate in hoteluri si restaurante in anul 2007. In analiza facuta, Portugalia detine cel mai mare numar de persoane angajate in hoteluri si restaurante, iar Finlanda detine cel mai mic numar de angajati in aceasta grupa de servicii.

In ceea ce priveste numarul de intreprinderi existente in grupa de servicii "Hoteluri si restaurante", Romania se situeaza intre Portugalia si Finlanda. Ca si in cazul numarului de angajati in hoteluri si restaurante, Portugalia detine primul loc in analiza efectuata, iar Finlanda ultimul loc, avand cel mai mic numar de intreprinderi in aceasta ramura a serviciilor.

Un factor ce influenteaza atat evolutia numarului de angajati in hoteluri si restaurante, cat si evolutia numarului de intreprinderi existente in aceasta grupa de servicii este turismul, care are o legatura directa cu serviciile oferite de hoteluri si restaurante.
Numarul de angajati in hoteluri si restaurante si numarul de intreprinderi existente in aceasta ramura variaza de la tara la tara in functie de nivelul de dezvoltare al tarilor, dar si in functie de PIB-ul alocat acestei grupe de servicii.

In acest sens, Portugalia este cea mai dezvoltata tara dintre cele alese pentru analiza, detinand atat cel mai mare numar de angajati in hoteluri si restaurante, cat si cel mai mare numar de intreprinderi existente in aceasta ramura a serviciilor. Romania si Finlanda au un nivel de dezvoltare apropiat al ramurii hoteluri si restaurante din totalul serviciilor.

Dintre tarile analizate, Finlanda are grupa de servicii reprezentata de hoteluri si restaurante cel mai putin dezvoltata, avand cele mai mici valori atat in cazul numarului de angajati in hoteluri si restaurante, cat si in cazul numarului de intreprinderi existente in aceasta ramura a serviciilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.