Persuasiunea la nivel de masa

Trimis la data: 2010-07-05
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.09 / 10
Downloads: 0
Autor: Maria Dobromir
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inceputurile sunt legate de marea conflagratie mondiala; in timpul razboiului problemele de loialitate, sentimentul de ura fata de dusmani, moralul cetatenilor in fata privatiunilor au constituit obiective de prima importanta in cadrul legaturii dintre individ si societate.
In timpul razboiului s-au impus mijloace specifice de comunicare, toate reunite sub termenul de Propaganda. Aceasta inseamna, in fond, transmiterea si raspandirea unor mesaje sub diferite forme: buletine de stiri, filme, discursuri, carti, afise, zvonuri, reclame publicitare si manifeste.

Guvernul SUA infiinteaza "The Committee of Public Information" cu scopul de a informa publicul cu privire la razboi. Este momentul in care filmul trece de la functia de divertisment, la informarea cu caracter propagandistic la nivel de masa. Harold Lasswel - profesor de stiinte politice, publica in 1927 teza doctorat cu titlul "Propaganda Tehnica in Razboiul Mondial", o analiza de continut a mesajelor din timpul primei conflagratii. El defineste propaganda: "reprezinta tehnica de influentare a actiunii umane prin intermediul reprezentarilor".

Ea urmareste 4 obiective predilecte: sa mobilizeze ura impotriva dusmanului, sa mentina prietenia aliatilor, a partilor neutre sau cooperarea, sa demoralizeze inamicul. El apreciaza ca "propaganda este cel mai puternic instrument in lumea moderna", pentru ca modeleaza opinia publica, o poate convinge si orienta spre anumite probleme.

Apar primele deosebiri conceptuale intre propaganda si persuasiune: prima este unidirectionata in timp ce persuasiunea implica un feed-back puternic si constant. Lasswell considera propaganda un act de persuasiune la nivel de masa. 1937, la New York ia fiinta Institutul de analiza a propagandei, care incurajeaza aparitia cartii "The Fine Art of Propaganda", 1939.

Sunt sistematizate 7 tehnici de propaganda:
1. etichetarea: un luptator pentru libertate poate fi numit "terorist";
2. generatia sclipitoare: a asocia o actiune, o idee, cu un adjectiv sau calificativ inalt: "mancarea campionilor", "trei trandafiri";
3. transferul: practicat in reclama Marlboro; preia trasaturile de spirit independent, virilitate ale cowboy-ului; Coca-Cola preia imaginea lui Mos Craciun, fotografia unui cadidat cu presedintele partidului, rezentarea unui produs pe fundalul unui hit musical;

4.marturiile: idei personale sunt sustinute de catre personalitati publice, vedete. "Alain Delon il sustine pe Lebedev in Rusia", "G. Bush pe Adrian Nastase";
5.oameni obisnuiti: mesajul este cel de popularitate in randul maselor, iar ideile sunt agreate si acceptate intr-o plaja foarte larga, de diferite categorii sociale;
6.selectarea partinitoare: implca punerea in evidenta numai a acelor argumente si fapte care sunt pozitive.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.