Pescarul Amin - Receptare critica

Trimis la data: 2010-10-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.16 / 10
Downloads: 880
Autor: Gheorghe Sida
Dimensiune: 14kb
Voturi: 37
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In "Pescarul Amin", se incearca o reintoarcere spre orizonturile mitic-patriarhale ale satului romanesc, o initiere in microcosmos si macrocosm, in universal interior, sacru, al satului, si in universul exterior, profan, al asezarii rurale. Aceasta povestire trateaza conflictul dintre doua universuri de gandire: arhaic (intrat in atemporalitate) si modern (superficial in plan spiritual).
Protagonistul din naratiunea "Pescarul Amin" uitase descendenta lui mitica, din morunii fabulosi, dar intr-o zi afla adevarul, printr-un fenomen de anamnesis, se precipita, dispare, se reincarneaza, fiindca salvarea animalului totemic echivaleaza cu salvarea esentei divine a eroului.
Majoritatea povestirilor lui Voiculescu au ca sursa folclorul si mitul. Familiarizat cu orizontul folcloric al lumii rurale, autorul povestirii "Pescarul Amin" prelucreaza motivele folclorice, eresurile populare, practicile magice, invartindu-se in jurul inexplicabilului care da intamplarii dimensiunea inefabila. in trecerea de la anecdota la basm se observa mai bine similitudinea dintre povestirile lui Voiculescu si povestile fantastice ale folclorului nostru.

Povestirile lui Voiculescu au fost clasificate dupa mai multe criterii, dar nici o clasificare nu a fost satisfacatoare, din cauza marii varietati a materiei epice si a tehnicilor narative. Vladimir Streinu a clasificat proza voiculesciana din punct de vedere formal in patru categorii: 1) anecdota simpla ("Proba"; 2) anecdota ilustrativ ideologica ("Fata din Java"); 3) nuvela care semnifica realitati primordiale ("Sezon mort", "Pescarul Amin" etc) si basmul scurt ("Iubire magica", "Schimnicul", "In mijlocul lupilor" etc.) - in prefata editiei "Povestirilor" din 1966.

In studiul monografic "Introducere in opera lui V. Voiculescu" (1980), de Elena Zaharia Filipas, povestirile au fost clasificate tematic in doua mari categorii: tema vanatorii ("In mijlocul lupilor", "Schimnicul", "Ultimul Berevoi", "Pescarul Amin", "Lacul rau", "Lostrita", "Lipitoarea", "Sezon mort", "Misiune de incredere") si tema privirii ("Iubire magica", "Sakuntala", "Caprioara din vis", "Amintiri despre pescuit").

Avand la baza mitul intoarcerii la origini, naratiunea "Pescarul Amin" evidentiaza relatia totemic dintre un pescar si un morun fabulos.
"Pescarul Amin" este o povestire singulativa, relatand o singura data intamplarea cu morunul urias, reprezentantul unei lumi fabuloase.

Desi, in general, evenimentele sunt relatate dupa desfasurarea lor (naratie ulterioara), de cateva ori apar si alte figuri narative: in prolepsele mentionate sunt relatate evenimentele inainte ca ele sa se fi desfasurat (naratia anterioara) si in monologul interior, unde se desfasoara naratia simultana.

In "Pescarul Amin", universul diegetic este incarcat de semnificatii. Structura contractuala poate fi deslusita dupa o singura lectura. Brigadierul Fastac Ion(REMITENT si DESTINATAR) face un CONTRACT cu un grup de pescari, intre care si Pescarul Amin (EROUL) in vederea obtinerii unui OBIECT DE VALOARE (pestii din balta Pociovelistei).

Pescarul Amin (EROUL), inzestrat cu calitati deosebite, intra in posesia OBIECTULUI DE VALOARE, reprezentat de pesti si, in special, de morun, dar intervine OPOZANTUL (forta destinului, originea mitica).

EROUL nu a respectat CONTRACTUL, nu si-a dus misiunea la bun sfarsit, nu a oferit OBIECTUL DE VALOARE DESTINATARULUI si nu poate primi decat o SANCTIUNE FINALA NEGATIVA. Nerespectarea contractului finalizeaza printr-o rasplata care consta in reintegrarea in marele cosmos.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.