Pescarusul Jonathan - Richard Davis

Trimis la data: 2005-02-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 19
Nota: 8.32 / 10
Downloads: 1214
Autor: Valentin Ioan
Dimensiune: 260kb
Voturi: 52
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Era dimineaţă şi un soare proaspăt strălucea în aur peste clipocitul mării domole. La o milă de ţărm o barcă de pescari legase prietenie cu apa, iar chemarea pentru organizarea de dimineaţă a stolului în scopul obţinerii hranei plutea în aer pînă cînd a apărut un stol de o mie de pescăruşi care, prin şiretlicuri şi încăierări, încercau să obţină fărîmiturile de hrană. Începea o nouă zi plină de griji.
Dar departe şi singur, străin de orice barcă şi ţărm, Pescăruşul Jonathan Livingston exersa. La trei sute de picioare înălţime el îşi coborî picioarele palmate, îşi ridică ciocul şi se strădui să-şi menţină aripile într-un arc dureros. Această arcuire îi îngăduia să zboare cu viteză redusă, şi acum el încetinise zborul într-atît încît vîntul îi deveni doar o şoaptă în obraz, iar oceanul stătu neclintit sub el.

Îşi îngustă ochii într-o concentrare cumplită,îşi ţinu răsuflarea, îşi arcui aripile... încă... încă... puţin. Apoi penele i se zburliră, Jonathan se opri şi căzu. Pescăruşii, după cum ştiţi, niciodată nu se împotmolesc, nu se opresc în zbor. A te poticni în zbor este pentru ei ruşine şi dezonoare.

Dar Pescăruşul Jonathan Livingston, fără a se ruşina, îşi întinse din nou aripile în arcul acela tremurător - mai încet, încă mai încet, şi se
poticni din nou - nu era o pasăre ca oricare. Majoritatea pescăruşilor nu se deranjau să înveţe mai mult decît elementele de bază ale zborului cum să ajungă de pe mal la hrană şi invers.Pentru cei mai mulţi pescăruşi nu zborul contează, ci hrana. Pentru acest pescăruş, însă, nu
hrana conta, ci zborul.

Mai mult ca orice pe lume, Pescăruşului Jonathan Livingston îi plăcea
să zboare. Acest fel de a gîndi, observase el, nu este tocmai mijlocul prin care devii popular printre celelalte păsări. Chiar şi părinţii lui se mîhniseră văzînd că Jonathan îşi petrecea zile întregi de unul singur, făcînd sute de planări joase, experimentînd.1.2 El nu înţelegea, de pildă, de ce atunci cînd zbura la altitudini mai joase decît jumătate din întinderea aripilor deasupra apei, putea să stea în aer mai mult timp şi cu mai puţin efort.

Planările lui nu se încheiau cu obişnuita cădere în picioare care împroşca marea, ci cu un lung siaj orizontal în care atingea suprafaţa apei cu picioarele strînse aerodinamic de-a lungul corpului. Cînd începu să aterizeze alunecînd cu picioarele pe nisip, parcurgînd apoi cu pasul lungimea glisadei sale-n nisip, părinţii lui se mîhniră cu adevărat.

"De ce, Jon, de ce?" - îl întrebă mama. "De ce-ţi vine atît de greu să fii la fel cu ceilalţi din stol, Jon? De ce nu laşi pelicanilor şi albatroşilor zborul ăsta jos? De ce nu mănînci? Fiule, eşti numai pene şi oase." "Nu-mi pasă că am ajuns numai pene şi oase, mamă. Vreau doar să ştiu ce pot realiza în văzduh şi ce nu, atîta tot. Vreau doar să ştiu." "Ascultă aici, Jon" - îi vorbi tatăl său nu fără blîndeţe. "Iarna nu este departe.

Bărcile vor fi puţine, iar peştele de la suprafaţă va înota mai la fund. Dacă trebuie să înveţi, apoi învaţă despre hrană şi cum se obţine. Afacerea asta cu zborul e foarte bună, dar, ştii tu, nu poţi să te hrăneşti cu glisade. Nu uita că zbori ca să te hrăneşti." Jonathan încuviinţă smerit.

Zilele următoare a încercat să se poarte ca ceilalţi
pescăruşi; a încercat într-adevăr, ţipînd şi luptînd cot la cot cu stolul pe lîngă diguri şi bărci de pescuit, plonjind după resturi de peşte şi pîine. Dar nu a reuşit deloc. "Nu are nici un rost"- se
gîndi el, scăpînd intenţionat o hamsie, obţinută cu multă greutate, drept în gura unui flămînd pescăruş bătrîn care-l fugărea. "Aş putea petrece tot timpul ăsta învăţînd să zbor. Sînt atîtea de învăţat!"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.