Pestera Mammoth

Trimis la data: 2005-06-09
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.59 / 10
Downloads: 1716
Autor: Andrei Nourescu
Dimensiune: 434kb
Voturi: 200
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pestera Mammoth - Grota Mammoth se numeste asa datorita marimii sale, nu a fosilelor de mamut. Sapata in dealurile de calcar din Kentucky de apa acida timp de milioane de ani, pestera are cel putin 530 km de tuneluri pe 5 niveluri. Triburile indiene cunosc aceasta fantastica lume subterana de circa 4000 de ani; aici au fost gasite varfuri de sageti din piatra si resturi funerare.
Primii locuitori ai pesterii isi luminau calea cu torte din trestie. Astazi turistii pot admira o parte a pesterii la lumina electrica. Peisajul variaza de la sali vaste precum Rotunda (Rotonda), la fel de mare ca Gara Grand Central din New York, pana la culoare inguste, ca Fat Man's Misery (Chinul Grasanului), lat de numai 46 cm.

Cei ce strabat cu ambarcatiune raul Echo, aflat la 110 m in subteran, pot testa ecoul desavarsit. Frozen Niagara (Niagara Inghetata) este o serie de sali in care stalactitele si stalagmitele par veritabile cascade impietrite.

Primii colonisti europeni au sosit la grota Mammoth in anii 1790, iar in timpul razboiului din 1812 intre SUA si Marea Britanie, depozitele de nitrati de aici au fost exploatate pentru fabricarea prafului de pusca. in 1843 pestera a fost folosita pentru scurt timp ca spital de tuberculosi, datorita climatului sau uscat si a temperaturii stabile (circa 120 C).

In acea vreme devenise deja o atractie turistica; primul sau ghid si explorator a fost un sclav pe nume Stephen Bishop, care isi lumina drumul cu un felinar cu petrol lampant. Acum pestera face parte dintr-un parc national cu suprafata de 20 km2, in care se organizeaza tururi subterane ghidate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.