Petele si activitatea solara

Trimis la data: 2013-07-26
Materia: Astronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.06 / 10
Downloads: 0
Autor: isabell_vlad
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Soarele.Un astru vizibil pe cerul planetei noastre ca un perfect disc galben. Mii de ani i s-au inchinat temple, opere de arta, fiind adulat ca un zeu. Probabil, astronomii antici au incercat sa observe acest corp ceresc, desi nu prezenta niciun detaliu. Totusi, uneori, pe discul galben apareau pete intunecate, care le-au clatinat putin convingerea ca Soarele este desavarsit.
Primii care au surprins cateva pete intunecate pe suprafata Soarelui au fost astronomii chinezi, in anul 28 i.Hr. Acestia au reusit sa identifice niste pete solare enorme, vizibile cu ochiul liber, Soarele fiind acoperit de particulele unei furtuni de praf, ce tocmai avusese loc in regiune. De atunci, timp de cateva secole, nu s-a mai inregistrat nimic. Abia in anii 813 si 1129 au mai fost observate pete pe Soare, fara ajutorul instrumentelor.

Dupa inventarea telescopului, in 1610, astronomii au inceput sa observe zilnic pete intunecate pe Soare. Cel care le-a semnalat prezenta pentru intaia data a fost englezul Thomas Harriot. Independent de acesta, in aceeasi perioada, alti doi astronomi(David si Johannes Fabricius) au remarcat misterioasele regiuni ale Soarelui. In 1611 a fost publicata prima lucrare ce cuprindea cateva dintre cercetarile lor, dar explicatia existentei petelor nu a putut fi gasita.

In Galileo Galilei si Cristoph Scheiner(fizician si astronom din Inglostadt) s-a iscat o disputa, fiecare sustinandu-si intaietatea in observarea petelor solare, niciunul nestiind nimic despre descoperirea lui Thomas Harriot. Chiar daca Galilei nu a fost primul care a sesizat existenta petelor solare, el a avut, totusi, o contributie majora la studierea lor: a realizat ca, in functie de petele care apar pe Soare, se poate determina perioada de rotatie a acestuia.

Cu timpul insa, astronomii au remarcat ceva ciudat: in anumiti ani, petele solare erau numeroase, iar in alti ani acestea nu existau. De asemenea, au constatat ca numarul de pete varia mereu, iar perioada cand acestea sunt foarte multe se repeta la 11 ani. Aceasta variatie a petelor solare a primit numele de "activitate solara". Cel care a descoperit-o este Heinrich Schwabe, intre 1826 si 1843.

Dupa el, astronomul Rudolf Wolf a continuat, dupa 1848, cercetarea sistematica a petelor. In cinstea sa, parametrul care defineste intensitatea activitatii Soarelui se numeste "numarul Wolf". Observarea numarului de pete solare se facea sistematic acum, dar lipsea un "mic" detaliu: natura petelor solare. Chiar daca drumul pana la elucidarea definitiva a acestui mister nu este complet nici in prezent, totusi cunoastem multe despre modul in care petele apar. Stim ca energia creata in nucleul Soarelui este transportata la suprafat prin convectie.

Cantitati imense de gaz foarte fierbinte se ridica spre exterior, se racesc, dupa care coboara inapoi. Astfel, la suprafata Soarelui, temperatura constanta este de numai 5.800 K. Asta doar daca nu se intampla ceva care sa inhibe convectia. Acest "ceva" este campul magnetic, de fapt liniile de camp magnetic din anumite zone, care, prin influenta lor asupra gazului, determina, in anumite regiuni, scaderea temperaturii pana la 4.000-4.500 K. Aceste regiuni mai reci sunt petele solare. Comparate cu luminozitatea regiunilor care au 5.800 K, petele solare par negre. Deoarece petele reprezinta manifestari ale activitatii magnetice intense a Soarelui, ele sunt insotite si de alte fenomene, mult mai spectaculoase, cu nume exotice: bucle coronale, eruptii solare si ejectii coronale de masa. Toate aceste fenomene pot avea o influenta asupra planetei noastre. Astfel, in 1859, pe 1 septembrie, o eruptie solara a intrerupt serviciul de telegrafie si a produs aurore boreale atat de intense incat au putut fi vazute din Hawaii si pana la Roma. Pe 13 martie 1989, 6 milioane de oameni au ramas pe intuneric, in timpul unei pene de curent generate de defectarea unui transformator, ca urmare a activitatii intense a Soarelui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.