Peter L Berger - Dinamica culturala a globalizarii

Trimis la data: 2014-10-22
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: anamariat
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scopul cartii este de a prezenta imaginea dinamicilor culturale ale globalizarii in masura in care par plauzibile si rezonabile la momentul actual, aceasta carte este bazata pe un proiect de cercetare.
Scopul a fost crearea unei teorii, de fapt a unei imagini a conceptului in discutie, care a convins persoanele care au luat parte la proiect si au folosit aceasta imagine ca punct de plecare al cercetarii.
Proiectul a durat doi ani si s-a incheiat cu critici, dar baza imaginii promovate a ramas , si a fost bazata pe o provocare si un raspuns.
Raspunsul de la societatile tinta se situeaza pe o scara intre acceptare si respingere,cu un set de reactii diverse din partea societatilor tinta, chiar si cele initiate de guvern.
Termenul de globalizare implica promisiunea unei societati civile internationale dar pentru altii implica hegemonia politica si economica a Americii cu consecintele ei.

Transformarile economice si tehnologice care conduc globalizarea au creat mari probleme sociale si politice care nu pot fi tratate aici. Subiectul nostru este dimensiunea culturala a fenomenului de fata cu intelesul stiintific al culturii. Limba este un factor primordial in aceasta difuziune culturala.
Limba engleza este cea mai folosita in toata lumea si nu are nici un rival, dar nu este cunoscuta pentru a putea fi citita literatura ci pentru a naviga pe internet sau pentru a o folosi in viata de zi cu zi. Orice limba presupune anumite conotatii.
Cultura globala este difuzata atat prin populatia de elita cat si de cealalta parte a populatiei.

Un exemplu concret este o retea de tineri ambitiosi,care au adoptat tot ceea ce tine de America, de la imbracaminte si limba pana la felul de a gandi, si care spera ca vor ajunge la summit de elita.
Un alt sector de elita al culturii globale este globalizarea inteligentei vestice, care a si creat piete de desfacere in lume dar produsele pe care le promoveaza nu sunt cele ale corporatiilor multinationale.

Cultura tarzie este prin definitie mult mai ideologica decat pragmatica lumii afacerilor. Cele doua culturii se intrepatrund de multe ori.
Ceea ce poate fi numit o ideologie trainica isi are originile in America si duce la activism politic global. ,,Metropola" inteligentei globalizate este mai mult vestica decat americana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.