Petrol

Trimis la data: 2007-05-30 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Tania Ionescu Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Petrolul si gazele naturale sunt amestecuri de hidrocarburi care se gasesc ca zacaminte in scoarta pamantului in diferite regiuni. Petrolul (titeiul) contine intotdeauna reprezentati ai trei clase de hidrocarburi: saturate aciclice (alcani), saturate aciclice (cicloalcani) si aromatice. Proportia acestora variaza de la un zacamant la altul. Hidrocarburile nesaturate alchenele si mai ales acetilenele lipsesc din compozitia titeiului.

Zacaminte de petrol
Prin petrol brut sau titei se inteleg amestecuri de hidrocarburi in stare lichida. Din punct de vedere geologic ,zacamintele de petrol au cateva trasaturi generale din care rareori lipseste vreuna. Astfel, petrolul se gaseste intr-o incretire a scoartei ,imbibat,sub presiune inalta,intr-un strat de roca poroasa ,prins intre doua straturi impermeabila . In partea superioara a stratului de roca poroasa se gaseste zona in care se acumuleaza produsele gazoase iar in partea inferioara se gaseste o portiune imbibata cu apa sarata.

Prezenta acestuia din urma constituie unul din argumentele teoriei formarii petrolului prin fermentatie ,in absenta aerului, a resturilor de vietuitoare (mai laes microscopice)care s-au depus pe fundul marilor in epoci geologice. In acelasi sens pledeaza si analiza chimica a petrolului,care a pus in evidenta ramasite ale moleculelor caracteristice arsenalului chimic al celulei vii.

Conditia principala pentru ca descompunerea acestor resturi de vietuitoare sa ia calea imbogatirii in carbon o constituie absenta oxigenului; in caz contrar ar avea loc fermentatia aeroba,cu degajarea produselor obisnuite ale metabolismului microorganismelor, bioxidul de carbon si apa. Conditia lipsei de oxigen se indeplineste cel mai bine in sedimente foarte putin rascolite depuse pe fundul marilor fara flux si reflux.

Primele etape ale descompunerii fermentative se petrec chiar pe locul de origine si duc la o scadere a continutului in oxigen, azot si sulf a sedimetelor organice in straturi mai profunde.Etapele decisive au avut loc insa dup ace miscarile scoartei au antrenat depozitul de materii organice in straturi mai profunde. Aici procesul de transformare in hidrocarburi s-a desfasurat la presiuni si temperature inalte si a beneficiat de actiunea catalitica a rocilor cu care substantele organice veneau in contact.

Zacamintele de hidrocarburi reprezinta o bogatie incalculabila ,iar utilizarea lor drept surse de combustibili va fi supusa foarte curand,fara indoiala,unor limite drastice. Pe de o parte se vor dezvolta alte mijloace de producere a energiei ,mai rentabile si mai lipsite de efecte secundare (poluarea atmosferei prin produse de ardere etc.), pe de alta parte, apare tot mai nerationala arderea pana la bioxid de carbon si apa, pe un drum lung si complicat compusii din care se pot prepara, prin sinteza organica, substante fara de care civilizatia actuala ar fi de neconceput.

Extractia si prelucrarea petrolului

Zacamintele de petrol se exploateaza tot prin foraje ,cu ajutorul sondelor. Extractia petrolului poate avea loc in doua situatii si anume: petrolul poate fi adus la suprafata de presiunea gazelor naturale din zacamant( care uneori provoaca eruptii greu de controlat)sau poate fi necesar pomparea ,daca zacamantul nu se gaseste sub presiune ,ca urmare a epuizarii gazelor.

Dupa extractie, petrolul se supune prelucrarii. Putem distinge ,in linii mari, trei etape principale de prelucrare a titeiului:

-indepartarea impuritatilor care au alta natura chimica decat hidrocarburilor;
-fractionarea, prin distilare , a amestecului de hidrocarburi(rafinate);
-prelucrarea chimica a fractiunilor obtinute prin rafinare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.