Petrol si Benzina

Trimis la data: 2009-05-31
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.39 / 10
Downloads: 2825
Autor: Emanuel2558
Dimensiune: 1003kb
Voturi: 72
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
În legătură cu formarea ţiţeiului în scoarţa terestră s-au emis variate ipoteze a căror verificare este dificilă, 2 dintre acestea par să aibă o probabilitate mai mare, fiind susţinute de unele argumente faptice: Teoria anorganica asupra formarii zăcămintelor de ţiţei, elaborată de D.I. Mendeleev, apreciază că hidrocarburile din ţiţei s-au format în reacţiile petrecute în scoarţa terestră între diferite carburi metalice şi apă.
Teoria organică asupra originii ţiţeiului, elaborată de geologul român L.Mrazec ( 1907 ), consideră că zăcămintele de ţiăţei s-au format prin degradarea anaerobă, catalizată de anumite bacterii, a resturilor animale şi vegetale.

Stare Naturală
Zăcămintele de ţiţei au o arie de răspândire mare, principalele ţări producătoare fiind: URSS, SUA, Venezuiela, Kuweit, Arabia saudita, Iran, Irak, Algeria, Libai.

Zacaminte petrolifere din tara noastra sunt grupate în 3 zone geografice situate în: Moldova ( jud.Bacau ), Muntenia ( jud.Prahova, Giurgiu, Dambovita, Arad ) şi Oltenia ( jud.Valcea, Gorj si Dolj ).

Compozitie:Din punct de vedere chimic, ţiţeiul este un amestec de hidrocarburi a căror masă moleculară variază de la 16 ( matan ) pana la circa 1800.

Hidrocarburile prezente în ţiţei aparţin la 3 clase: alcani, cicloalcani, arene. Pe lângă acestea mai apar şi nişte termeni izomeri ca: izoalcani, cicloalcani sau arene cu catene laterale şi compuşi organici dar în cantităţi mici.

Extracţia ţiţeiului sau fracţiuni petroliere
Din zăcămintele în care se gaseşte, ţiţeiul este extras dupa foraj pe mai multe cai, dupa presiunea proprie a zăcământului:
- Daca presiunea este mare, are loc o erupţie controlată şi lichidul iese la suprafaţă singur prin sonda de foraj ( metoda erupţiei ).
- Dacă presiunea este scăzută se introduce din afară gaze de sondă la presiune, care înping lichidul afară ( metoda gaz-lift ).
- Dacă presiunea este foarte mică sau chiar nulă extracţia decurge prin pompare. ( metoda pompelor canadiene ).

Prelucrarea ţiţeiului
După extracţie şi pregătire, ţiţeiul este trimis în unităţi de prelucrare denumite curent rafinării. Principalele rafinării de la noi din ţară se gasesc la: Ploieşti, Piteşti, Brazi, Campina, Teleajen, Midia şi Oneşti.

Proprietati fizice
Ţiţeiul este un lichid vâscos, de culoare brună, cu fluorescenţă verde-albăstruie, cu miros specific. Are densitatea mai mică decât a apei, variind între 0.8-0.93 . Este insolubil în apă, formând cu aceasta o emulsie. Fiind un amestec de foarte mulţi compuşi, ţiţeiul nu poate prezenta un punct de fierbere definit, el distilă continu în intervalul 30-360 .

Prelucrarea modernă a ţiţeiului brut s-a dezvoltat pe 3 direcţii principale deosebite între ele prin tipul proceselor practicate şi prin natura produşilor rezultaţi: prelucrare primară, prelucrarea secundară şi prelucrara petro-chimică.
a) Prelucrarea primară. Foloseşte metoda fizică de prelucrare a ţiţeiului şi furnizează în principal carburanţi şi lubrifianţi. Prin distilarea fracţionalţ la presiune atmosferică din ţiţei se obţin mai multe fracţiuni denumite fracţiuni petroliere.

Ele distilă şi se separă în anumite intervale de temperatură şi sânt amestecuri de mai multe componente cu diferite utilizări. Distilarea primară se face în instalaţii prevăzute cu coloane de fracţionare în care vaporii urcă de jos în sus, iar lichidul condensat coboară de sus în jos în felul acesta au loc nenumărate condensări şi evaporări pe talere coloanei, la diferitele sale înălţimi culegându-se fracţiunile corespunzătoare. Fracţiunile uşoare rezultate la distilarea primară a ţiţeiului sânt tratate cu solvenţi selectivi care dizolvă numai hidrocarburile aromatice.

Soluţiile obţinute sunt separate şi supuse distilării fracţionale; se obţin diverşi termini din seria arenelor ( ex: Benzen, Toluen, Xilen, Etilbenzen ) în stare pură şi solventul cere se recirculă. Prin distilarea fracţională la presiune scăzută a păcurii se obţin lubrifianţi sau uleiuri minerale. Din păcura ţiţeiurilor neparafinoase, după îndepărtarea parafinei, se obţin uleiurile spaciale pentru motoarele autovehiculelor si avioanelor. Rezidul acestei distilari il constituie smoala sau asfaltul folosit in special la pavarea şoselelor.

Utilizarea benzinei
Cifra octanică ( CO ). Principala utilizare a benzinei este drept combustibil în motoarele cu explozie ale automobilului. Vaporii de benzină se amestecă cu aerul în carburatorul motorului, de unde se întorc în cilindri, aici se comprimă şi se aprind printr-o scânteie electrică. Capacitatea amestecului de vapori de benzină de a rezista la comprimari fără detonaţii este exprimată de cifra octanică a benzinei ( CO ). Pentru stabilirea CO a benzinei s-au ales 2 hidrocarburi:
n – Heptanul detoneaza foarte usor
2,2,4 – Trimetilpentenul ( izooctanul ) detonaeza greu

Prin convenţia hidrocarburii ( 1) i s-a atribuit CO=0, celei de-a doua CO=100. Denumirea practică a CO a unei benzene se face în motoare de încercare, prin compararea arderii sale cu cea a unui amestec oarecare din cele 2 hidrocarburi de mai sus.

b). Prelucrare secundă foloseşte metode fizico-chimice de prelucrare a unora din fracţiunile distilării primare; produsele acestei prelucrări a unora dintre fracţiunile distilării primare; produsele acestei prelucrări sânt în general: hidrocarburi aromatice, alchene inferioare, cantităţi suplimentare, izomerizare, dehidrogenare, alchilare, etc. Cracarea reprezintă un proces fizico-chimic complex în care au loc ruperi a unor legături simple C – C şi C – H din alcanii superiori conţinuţi în fracţiunile petroliere grele. Cracarea poate fi termică sau catalitică.

Cracarea termică : Materia primă folosită la cracarea termică este motorina şi păcura. Ea se practică în mai multe variante, diferite între ele prin condiţiile de lucru; cea mai folosită variantă este cea selectivă: 330-520 şi 25-50 atm. Produşii rezultaţi sânt: gaze numite gaze de cracare sau gaze de rafinărie, benzina de cracare şi cocs petrolier. Cracarea catalitică foloseşte ca materie primă în special motorina şi se produce în urmatoarele condiţii: 450 – 500 , la 1 – 2.5 atm, catalizator de aluminosilicat în strat fix sau în strat fluidizat. Se obţin gaze de rafinărie, benzină şi cocs petrolier.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.