Petrolul

Trimis la data: 2002-07-01
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.35 / 10
Downloads: 15427
Autor: Mihai Francu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1257
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Petrolul
Petrolul se compune în principal din hidrocarburanţi – molecule formate din doua elemente chimice, hidrogen şi carbon – alături de alte substanţe. Petrolul poate lua forme diferite, printre care ţiţeiul lichid, gazele naturale sau o substanţă vâscoasă, groasă, numită asfalt sau bitum. Petrolul este o substanţă organică. El s-a format din materie care odinioară era vie, respectiv din plante şi animale. Ca urmare, ţiţeiul şi gazele naturale, ca şi cărbunii, sunt consideraţi combustibili fosili.
Petrolul
Petrolul este un amestec complex de numeroase hidrocarburi, cu molecule conţinând intre un atom C si aproximativ 100 sau poate mai multi. Se cunoaste exact compozitia si structura moleculară a hidrocarburilor din petrol până la C10 si aproximativ a hidrocarburilor mai grele.

Petrolul
În petrol se găsesc hidrocarburi din urmatoarele trei clase: alcani, cicloalcani (naftene), şi hidrocarburi aromatice. Nu se gasesc alchene şi acetilene (primele sunt însă componente importante ale petrolului "cracat"). Nu exustă nici un petrol care sa nu contină toate trei clasele de hidrocarburi, dar proporţia în care apare fiecare din aceste clase poate diferi mult de la un petrol la altul si în diversele fracţiuni ale aceluiaşi petrol.

Petrolul
Diferite fracţiuni din petrol sau amestecuri de hidrocarburi, prelucrate prin metode fizice si chimice în rafinăriile de petrol (benzine, petrol lampant, motorine), servesc drept combustibili pentru alimentarea mai tuturor mijloacelor de transport (automobile, avioane, locomotive şi tractoare). Tot din petrol se fabrica uleiurile de uns (lubrefianţii) necesare acestor motoare şi altor maşini, precum si asfaltul care constituie stratul exterior al soselelor. În sfarşit, prin prelucrarea termica (piroliza) si catalitică, a diferitelor fractiuni din petrol se obtin materiile prime de baza ale industriei chiimice.

Printre acestea cele mai importante sunt etena, propena, butenele şi butadiena (materii prime pentru fabricarea cauciucului sintetic), benzenul toluenul (metil-benzenul), xilenii (dimetil-benzenii), si alte hidrocarburi, din care se obţin produşii extrem de numeroşi ai industriei chimice organice (mase plastice, fibre sintetice, medicamente, coloranţi, antidăunători pentru agricultură, solvenţi etc.)

Petrolul
Ţiţeiul şi gazele naturale. Procesul de formare a petrolului a avut loc în urmă cu milioane de ani. Cea mai mare parte a ţiţeiului din centrul şi nordul Mării Nordului s-a format din alge (plante unicelulare) şi bacterii îngropate în mâl şi nămol, pe fundul mării, în perioada jurasică (acum 144213 milioane de ani). Materia îngropată a putrezit şi a fost transformată treptat în ţiţei de către căldură şi presiune, care a comprimat în acelaşi timp şi mâlul şi nămolul, tarnsformându-le în straturi de rocă.

Petrolul
Picăturile de ţiţei s-au infiltrat în sus prin rocile permeabile – roci conţinând pori sau crăpături prin care pot pătrunde lichidele sau gazele. Ţiţeiul şi-a continuat drumul până când a întâlnit un strat impermeabil sau solid. Ţiţeiul a început apoi să se acumuleze în straturile de roci permeabile din imediata apropiere, numite de geologi “capcană”.

Gazele naturale se formează la o adâncime mai mare decât ţiţeiul. Goelogii consideră că formarea gazelor naturale în sudul Mării Nordului a început în perioada carboniferă (acum 300 286 de milioane de ani), când a început acumularea straturilor de cărbune din plantele moarte ale mlaştinilor. Stratul carbonifer s-a scufundat şi a fost îngropat de straturile de roci. În final, la aproximativ 4 km sub sol căldura Pământului a provocat degajarea gazelor din cărbune. Gazele s-au ridicat prin rocile permeabile până când au întâlnit straturile impermeabile şi s-au acumulat “capcane”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.