Petrolul

Trimis la data: 2002-10-13
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.35 / 10
Downloads: 11867
Autor: Izabela Stanca
Dimensiune: 14kb
Voturi: 847
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Petrolul
Petrolul, sau ţiţeiul, cum mai este el numit,se găseşte în cantităţi mari sub suprafaţa scoarţei terestre şi se foloseşte ca şi combustibil sau ca materie primă în industria chimică. Mai precis, petrolul şi derivaţii lui se folosesc la fabricarea medicamentelor şi a îngrăşămintelor chimice,a produselor alimentare,a maselor plastice,a materialelor de construcţii,a vopselelor şi la producerea de electricitate.
Petrolul
De fapt, toată industria modernă depinde de petrol şi de produsele sale; structura materială şi modul de viaţă în comunităţile din suburbiile care înconjoară marile oraşe sunt rezultatul unei ample şi necostisitoare alimentare cu petrol.Restricţiile impuse politic cu privire la alimentarea cu petrol şi la folosirea lui au dus la o mare creştere a preţurilor în anii ’70 pentru o îndelungată perioadă . Aceasta a adus temeri cu privire la lipsa globală de petrol şi astfel la mijlocul anilor ’90 preţurile au scăzut la jumătate.

Petrolul
Petrolul este format în cea mai mare parte din hidrocarburi deşi şi câţiva compuşi cu oxigen şi sulf intră în componenţa lui.Petrolul conţine elemente solide, gazoase şi lichide fiind un amestec de hidrocarburi solide şi gazoase dizolvate în hidrocarburi lichide. Consistenţa petrolului variază, având stare de lichid mai fluide aşa cum este benzina şi până la lichid vâscos care de-abia curge.Are culoare brun-închisă şi miros caracteristic.

Petrolul
Petrolul se formează sub suprafaţa scoarţei terestre prin descompunerea organismelor.Resturile organismelor mici care trăiesc în mare sunt amestecate cu nisipurile fine de la fundul apei.Aceste depozite,bogate în substanţe organice, devin sursa de formare a petrolului.Acest proces durează milioane de ani. Pentru a scoate petrolul la suprafaţă există mai multe metode dar cea mai interesantă şi una dintre cele mai mari realizări inginiere din ultimele decenii este construcţia la marginea unei mări sau a unui ocean,a unei turle pentru sonde petroliere.

Petrolul
Acestea sunt instalate pentru a funcţiona de pe o platformă petrolieră până la adâncimi de câteva sute de metri;platforma poate fie să plutească,fie să stea pe picioare instalate pe fundul apei.Ea poate rezista valurilor şi vânturilor puternice,sau în regiunile arctice la banchizele de gheaţă.Ca şi în turlele tradiţionale,dericul(macara învârtitoare) este în principal un dispozitiv pentru suspendarea şi rotirea ţevilor care forează după petrol.În acest fel au fost forate cu succes mari puţuri până la adâncimea de 6,5 km de la supraţa oceanului. Unul dintre statele care folosesc acest procedeu este chiar S.U.A. deoarece a avut foarte mult de câştigat de-a lungul anilor din exportul de petrol.

Petrolul
O dată ce petrolul este scos,este tratat cu produse chimice şi căldură pentru a se înlătura apa şi alte impurităţi astfel încât petrolul să fie de cea mai bună calitate.Apoi,este transportat la o rafinărie în cisterne.Unele centre de extracţie a petrolului au ţevi care transportă petrolul direct la rafinărie. Principala metodă de rafinare a petrolului este distilarea.Prin încălzirea treptată a petrolului se separă componenţii săi, după temperatura lor de fierbere. Acest mod de prelucrare a petrolului se numeşte distilare fracţionată. Pentru a se obţine o varietate de produse din petrol acesta este cracat prin mai multe procedee.

Petrolul
Astfel se obţin:alcooluri, detergenţi, cauciuc sintetic, glicerină, îngrăşăminte chimice, sulf care dezvoltat enorm industria petrochimică mondială o dată cu descoperirea lor, deci,implicit a petrolului.Pe lângă toate acestea se mai obţin:medicamente, nylon,, mase plastice, vopsele, poliester şi material explozibil. Aproape peste tot pe Glob există bazine de extracţie a petrolului.Cele mai mari sunt:Golful Persic (ţările din regiune sunt cele mai mari exportatoare de petrol din lume) ,Alaska(Prudhoe Bay-10 miliarde de barili* de petrol se presupune că adăposteşte acest bazin) dar şi unele mări cum ar fi Marea Nordului (platformele Norvegiei, în principal), Marea Neagră, Marea Ohotsk(în N Federaţiei Ruse) etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.