Petrolul

Trimis la data: 2009-05-24 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 1714
Autor: Auggi Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Romania, la fel ca si Europa, dispune de resurse minerale variate, majoritatea insa cu rezerve reduse exceptand sarea si materialele de constructie(marmura, calcar s.a.). In anumite perioade, Romania s-a inscris in randul principalilor producatori mondiali pentru anumite resurse: petrol, gaze natural, sare, s.a.

Industria prelucratoare, bazata pe o apreciabila traditie mestesugareasca ( mai ales in Transilvania) si pe unele resurse de sol si subsol, s-a dezvolat si deversificat incepand cu secolul al XIX-lea si s-a amplificat, in ritmuri rapide, in cadrul programului ambitos de industrializare socialista. In unele omenii exist o indelungata traditie, ca de exemplu, in extractia si prelucrarea aurului, a sari, a anumitor roci de constructive, exploatara si prelucrarea lemnului, industria lanii, industria zaharului, a moraritului etc.

Industria chimică organică din ţara noastră se remarcă printr-o dezvoltare dinamică, ca urmare a faptului că există bază de materii prime pentru această importantă ramură a industriei. Existenţa în România a zăcămintelor de gaz metan, ţiţei şi sare a constituit baza dezvoltării industriei chimice organice moderne.

Industria chimică organică livrează o gamă largă de produse destinate agriculturii şi zootehniei( insecticide, ierbicide, fungicide etc.), construcţiilor de maşini( răşini înlocuitoare ale metalelor), electrotehnicii şi electronicii (bachelită, ebonită etc.), industriei textile şi de pielărie (fibre şi fire artificiale şi sintetice, piele sintetică, blănuri sintetice etc.), transporturilor terestre, aeriene şi maritime ( combustibili, uleiuri, materiale de construcţii sintetice).

Pentru a realiza o industrie de asemenea proporţii, a fost nevoie de o puternică cercetare ştinţifică, care are tradiţii îndelungate în România prin oameni de ştiinţă de valoare mondială.

Trebuie menţionată existenţa, în România, încă de la mijocul secolului al XIX-lea, a industriei de rafinare a ţiţeiului, care a constituit un nucleu de bază pentru industria noastră petrochimică. Pentru a se asigura dezvoltarea industriei chimice organice s-au construit instalaţii de mare capacitate de prelucrare şi cu un înalt grad de automatizare. De asemenea, s-au rezolvat problemele legate de protecţia muncii şi tehnica securităţii, precum şi problemele legate de protecţia mediului ( epurarea apelor reziduale şi protecţia atmosferei).

Materiile prime utilizate în industria chimică organică în funcţie de provienenţă pot fi:
-De origine vegetală: seminţe ( de in, ricin, rapiţă) etc., pentru obţinerea de uleiuri; lemn din care se obţine alcool metilic, acid acetic, precum şi celuloză din care se obţin fibre artificiale;diferite flori din care se obţin uleiuri eterice necesare industriei de parfumuri; ceriale şi cartofi din care se obţine alcoolul etilic; sfecla şi trestia de zahăr din care se obţine zahărul .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.