Petrolul

Trimis la data: 2014-10-09
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: ioanagirl10
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Exploatarea industriala a petrolului pe plan mondial incepe din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, perioada ce coincide si cu descoperirea procedeului de separare a petrolului lampant, folosit in iluminat si utilizarea primelor rafinarii. O etapa in dezvoltarea industriei petroliere mondiale incepe odata cu anul 1900, cand se introduce folosirea produselor petroliere la motoarele cu combustie interna si cand marea dezvoltare pe care a luat-o constructia de automobile si avioane a determinat o crestere considerabila a productiei volumului capacitatilor de rafinare si transport.
Descoperirea procedeelor de obtinere din petrol a unor importante produse chimice, precum fire si fibre sintetice, mase plastice, cauciuc sintetic, medicamente, a dus la aparitia unei importante subramuri a industriei chimice - petrochimia care o foloseste o cantitate din ce in ce mai mare de petrol drept materie prima cu mari avantaje economice in ceea ce priveste eficienta valorificarii tonei de petrol brut.

In acelasi timp se extinde utilizarea produselor petroliere in cele mai diverse domenii de activitate, astfel incat petrolul devine o materie prima strans legata de progresul tehnic rapid al lumii contemporane. Toate acestea au determinat o crestere deosebita a consumului de petrol, o extindere pe plan mondial a activitatilor de prospectare si exploatare, care au ajuns la adancimi de 4000-6000 m si chiar mai mult, precum si la exploatarea platformelor continentale.

Se remarca si o crestere a volumului transportului mondial de petrol si de produse petroliere, extinderea capacitatilor mondiale de exploatare, industria petroliera devenind o ramura importanta in ansamblul industriei multor tari si regiuni ale globului. Apar noi tari si regiuni specializate in productia de petrrol. Astfel, volumul rezervelor mondiale s-a marit continuu permitand o crestere a productiei pe masura cerintelor de consum.

Dar tocmai aceasta evolutie extrem de rapida a consumului a facut ca raportul dintre productie si rezerve sa se micsoreze tot mai mult, ajungandu-se la aprecierea epuizarii zacamintelor actuale, fapt ce a determinat in buna masura criza actuala a hidrocarburilor.
Petrolul este un amestec complex de hidrobarburi de origine organica format prin depunerea in bazinele lacustre a planctonului care, trecand prin diferite stadii ajunge sub forma unui lichid vascos, ce migreaza din rocile de formare in stratele care il inmagazineaza si de unde poate fi exploatat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.