Piata de capital eficienta

Trimis la data: 2013-10-23 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: telasti Dimensiune: 623kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"O piata de capital eficienta este acea piata care proceseaza eficient informatii.Preturile actiunilor la orice moment sunt bazate pe o corecta evaluare a tuturor informatiilor disponibile la acel moment.Intr-o piata eficienta de capital ,preturile oglindesc pe deplin informatia disponibila." (EUGEN FAMA,1965).prePiata de capital, se spune ca este eficienta daca exista informatie disponibila pe piata .Aceasta inseamna ca informatia cu referire la titlurile financiare de pe acea piata sa fie accesibila participantilor la piata la un cost relativ scazut. In plus ,pretul titlurilor negociabile trebuie sa includa intreaga informatie relevanta ce poate fi obtinuta.

1.2 Aspectele eficientei pietei de capital
Eficienta pietei de capital se refera la doua aspect -eficenta operationala -eficienta a alocarii

Eficienta operationala se refera la accesul ofertantilor si utilizatorilor de fonduri la costuri de tranzactii ieftine.Aceasta inseamna ca intermediarii de pe piata sa fie intr-o stransa competitie ,astfel incat pretul servicilor de intermediere pe piata de capital sa fie minim.

Eficienta de alocare se refera la relatia intre profit si risc , si anume presupune ca preturile sa se stabileasca astfel incat titlurile cu acelasi nivel de risc sa ofere acelasi profit estimat.Intr-o piata cu eficienta la alocare,economiile care in fond reprezinta resursa ofertei de fonduri ,sunt alocate prin investiti intr-un mod optim astfel incat participantii la piata sa profite fiecare in parte.

1.3 Nivelele eficientei de piata
Piata de capital este eficienta in conditile reflectarii "in totalitate, a intregii informatii'' relevante despre emitent. Dar ,sistematizand categoriile de informatii cu referire la titluri si emitenti se definesc 3 nivele de eficienta:

1.3.1 Eficienta in forma slaba
Pretul curent al unei actiuni reflecta toate informatiile disponibile pe piata, in care se include preturile din trecut, rentabilitatile instrumentelor, volumul, tipul pietei (odd-lot, tranzactionarea pe blocuri, s.a.). Daca preturile curente reflecta deja rentabilitatile trecute, aceasta ipoteza implica faptul ca nu exista nicio relatie intre rentabilitatile trecute si rentabilitatile viitoare. Aceasta informatie nu este in totalitate relevanta astfel incat conform cercetarilor lui Maurice Kendall, cursul are o evolutie aleatoare ("random walk")
Potrivit eficientei in forma slaba, nu exista o regula de tranzactionare prin care o persoana sa cumpere sau sa vanda un instrument financiar folosind rentabilitatile din trecut,intrucat informatia despre rentabilitatile trecute este disponibila la un cost foarte mic.

1.3.2 Eficienta in forma semi-puternica
Preturile instrumentelor se ajusteaza rapid la toate informatiile publice. Include forma slaba a eficientei, intrucat toate informatiile legate de piata sunt publice. Informatii publice includ: informatii ce tin de piata si informatii ce nu tin de piata.
Informatiile referitoare la piata se refera la pretul actiunii, randamentele acestora, volumul.
Informatiile privind companiile listate includ anunturile acestora privind profiturile si dividendele, indicatorul PER (P/E), randamentul dividendului, raportul pret de piata-valoare contabila, splitari ale actiunilor, stiri privind economia si stiri politice. Investitori ce tranzactioneaza titluri pe baza unor reguli bazate pe informatiile publice ce apar in ziare ,pe internet ,in raporturile anuale ale companiilor, nu pot obtine rentabilitati anormale.
1.3.3 Eficienta in forma puternica
Este bazata pe intreaga informative publica sau private. Aceasta inseamna ca pretul titlurilor reflecta toatalitatea informatiilor. In acest tip de piata nu se pot crea avantaje nici pentru cei ce detin informatii confidentiale sau privilegiate.Deci investitori nu pot obtine rentabilitati anormale utilizand aceste informatii publice sau private. Informatiile private sunt de obicei foarte costisitoare .De aceea putem spune ca in principiu nimeni nu crede ca piatele de capital ar avea o eficienta puternica

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.