Piata hameiului

Trimis la data: 2014-12-17
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adrianagrigore17
Dimensiune: 73kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Originar din Europa, hameiul este o planta perena agatatoare. Tulpinile groase si incolacite poarta frunze in forma de stea, divizate in lobi zimtati. Florile de sexe diferite cresc pe plante separate. Florile femele sunt acelea care produc "conurile" decorative, folosite din vremuri stravechi la fabricarea berii si in medicina traditionala.
Conurile de hamei sunt folosite in industria berii, ca aromatizant. Primavara, varfurile fragede ale lastarilor de hamei se folosesc la ciorbe si salate, la fel ca sparanghelul.
In scopuri medicinale se folosesc perii glandulari, recoltati de pe conurile femele. Odata uscate, conurile au gust amar si aromat.
Art. 3. - Prezenta lege reglementeaza piata hameiului in Romania si stabileste relatiile dintre producatori, procesatori si comercianti.
Art. 4. - In sensul prezentei legi, autoritatea competenta a statului este Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Art. 5. - Producatorii de hamei au obligatia de a imbunatati calitatea hameiului prin aplicarea tehnologiilor moderne de cultivare, recoltare si replantare a suprafetelor cu soiurile solicitate pe piata.
Art. 6. - (1) Producatorii agricoli de hamei declara anual, in scris, suprafata efectiv cultivata pe soiuri si densitatea plantelor.

(2) Declaratiile se inregistreaza la directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, prin organismele teritoriale ale acestora. Situatia centralizatoare a acestor inregistrari se transmite Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.Art. 7. - (1) Anual, pana la data de 31 iulie, Biroul pentru hamei din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor transmite Consiliului consultativ pentru hamei situatia suprafetelor cultivate cu hamei, densitatea la hectar si situatia productiei de hamei pe soiuri.

(2) Consiliul consultativ pentru hamei, in baza acestor date, intocmeste anual un raport al situatiei pietei hameiului in Romania, care va cuprinde: productia, calitatea, pretul intern al hameiului, pretul mondial si comunitar, necesarul de consum intern, stocurile existente.Art. 8. - Contractele de vanzare-cumparare a cantitatilor de conuri de hamei la preturi convenite pentru o perioada care acopera una sau mai multe recolte si incheiate inainte de data de 1 august din anul primei recolte sunt considerate contracte incheiate in avans.

Art. 9. - Contractele incheiate intre producatorii agricoli de hamei si cumparatorii de hamei se inregistreaza pe categorii de organismul desemnat in acest scop de catre autoritatea competenta a statului.
Art. 10. - (1) In vederea cunoasterii cererii si a ofertei pietei, livrarile se inregistreaza.
(2) Livrarea reprezinta o cantitate de produse care are aceleasi caracteristici si care este trimisa de un expeditor in acelasi timp unui singur destinatar.

Art. 11. - Inregistrarea contractelor, a livrarilor si a declaratiilor de cultura si a stocurilor se stabileste prin norme aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
Art. 12. - (1) Produsele prevazute la art. 1, recoltate si prelucrate pe teritoriul Romaniei pentru a putea fi comercializate, sunt supuse procedurii de certificare, in vederea stabilirii denumirii de origine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.