Piata internationala de capitaluri

Trimis la data: 2015-05-29 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexei_I Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Nevoile de capitaluri, mai ales pe termen lung, la nivelul unortari si implicit existenta unor disponibilitati de capitaluri la nivelul altor tari au determinat aparitia si dezvoltarea piatei de capitaluri.
Def P. fin. Inat cuprinde ansamblul tranzactiilor care au drept obiectiv mobilizarea si plasarea fondurilor financiare disponibile si necesare pe plan inat precum si institutiile si reglementarile legate de derularea cestora.Daca la inceput procesul mobilizarii capitalurilor si al plasarilor avea loc sub forma operatiunilor obisnuite de depozit, treptat, ca rezultat, pe de o parte al nevoilor de capitatluri tot mai mari sip e per tot mai lungi, iar pe de alta parte al limitelor financiare ale unei banci,mobilizarea lor a inceput sa se faca prin emisiunea de titluri de valori .

Drept urmare emisiunea de titluri de valori a devenit preponderenta ceea ce a determinat scindarea pietei financiarein 2 segmente:
- piata primara de capital - unde se formeaza oferta si cererea de cap prin emiterea
de titluri noi
- piata secundara de capital - se vand si cumpara titluri denominate in valuta, dar vechi.
Componentelepietei finance in fct de per de timp:
- P monetara - au loc op de atragere si plasare de imprumuturi pe t scurt (max un an)

- p propriu-zisa de capital - au loc mobilizari si plasari de capitaluri pe termen mediu si lung
In functie de titlurile de valori emise si negociata, aceasta piata se subdivide in:
- p actiunilor -- p euroactiunilor
- p obligatiunilor - p euroobligatiunilor
- p creditelor - p eurocreditelor
Tranzactiile care au loc pe aceste piete se pot realiza in valuta unuia dintre cei doi parteneri si in acest caz sunt guvernate de normele si institutiile tarii care a emis valuta respective.

Ele se desfasoara pe o piata financiar-valutar nationala; intr-o valuta terta - ele nu se mai afla sub ctrl tarii emitente a valutei de tranzactie, ci cad sub incidenta normelor instit si reglementarilor inat. Def Orice valuta folosita in tranzactii care ies de sub ctrl autorit monetare emintente se numeste eurovaluta. Tranzacriile realizate in euroval reprez europiata finance ce reprez o piata inat paralela si complementara p nationale.

In practica si teoria val fin s-au incetatenit prefixul "euro" pt ca fenomenul iesirii unor operatiuni fin val de sub ctrl autorit monetare emitente ale valutei de tranzactie a fost present pt prima data in Eurpa si a fost legat de USD American. (euro dolar).
Factorii care au condos la aparitia euroval si piatelor euro-val sunt de ordin politi, ec , monetar. La origine In timpul celui e-al doilea razb mond disponibilitatile URSS la bancile americane au fost blocate. Dupa razb URSS si-a transferat aceste sume la o banca sovietica din Paris. Dupa razb si celelalte tari socialiste au urmat exemplus URSS.

In timpul crizei Suezului Anglia a introdus niste restrictii lautilizarea creditelor in lire sterline in afara ei, ceea ce a generat o cerere puternica pt lire pe continent. Euromarcile - Bundesbank - restrictii pt dobanzile depuse in marci in afara Gerimaniei.
Prefixul euro poate duce la eroare deoarece nu este necesar ca sediu bancilor detinatoare de conturi in eurovalute sa se afle in Europa. Acest fenomen nu este limitat numai la USD. Insa nu orice valuta poate deveni eurovaluta. In realitate s-au impus ca eurovalute acele monede convertibile care au reusit sa intruneasca 4 conditii:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.