Piata muncii in Romania

Trimis la data: 2009-11-17
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 69
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 27
Autor: Tocilaru
Dimensiune: 52kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Piata muncii in Romania
CONSILIEREA PROFESIONALA, O NECESITATE PENTRU TINERI
Analizând piata institutiilor de studii superioare din România, observam ca foarte multi tineri se indreapta spre domeniile economic, politehnic sau care au legatura cu mult asteptata integrare europeana, ignorand sau chiar nefiind informati in privinta optiunilor posibile. Astfel, numerosi tineri care opteaza pentru una din aceste directii educationale, fac acest lucru deseori fara o analiza lucida a propriilor aspiratii profesionale. Sistemul de educatie românesc nu incurajeaza inca tinerii pentru formarea abilitatilor in timp util pentru a fi orientati catre o profesie, mai degraba decât spre o facultate.
Referat despre Piata muncii in Romania
Apare astfel intrebarea daca studiile superioare in Romania, mai reprezinta la ora actuala un reflex al dorintei de promovare a convingerilor personale ale tinerilor, sau alegerea facultatii se face doar din dorinta de a fi “cool”, de a urma un trend.

In momentul in care se trezesc cu diploma de studii superioare in maini, o mare parte dintre absolventi, fie din dezamagirea numarului de locuri de munca existente pe piata, fie in urma confruntarii aspiratiilor personale cu realitatea, sfarsesc prin a se indrepta spre domenii diametral opuse specializarilor pentru care s-au pregatit. Unul dintre motivele acestei situatii este absenta campaniilor de informare a liceenilor din anii terminali in ceea ce priveste diversele oportunitati de studiu.

Ca urmare a acestui fapt, numerosi tineri isi aleg facultatea fara sa ia in calcul viitorul post-absolvire, sau fara a avea elementare cunostinte despre profesia spre care se indreapta si despre piata locurilor de munca din acel domeniu, ghidându-se dupa principiul” suna bine”.

Fara intentia unei critici la adresa sistemului, in speta la adresa profesorilor si a echipelor manageriale ale liceelor, nu putem sa nu observam, totusi, diferenta substantiala care exista intre sistemul românesc de orientare scolara si profesionala, si cel din spatiul european, a dificultatii cu care tinerii, dupa absolvire, isi gasesc locuri de munca satisfacatoare si conforme cu pregatirea lor,subliniaza necesitatea preocuparii pentru viitorul tinerilor ce vor fi absorbiti de piata locurilor de munca din Romania in viitorul apropiat.

In momentul alegerii unui anumit loc de munca, tinerii tind sa valorizeze foarte mult satisfactia profesionala, urmata imediat de satisfactia de ordin financiar, si apoi de construirea unei cariere. Interesant este faptul ca marea majoritate a tinerilor considera ca studiile superioare, inainte de orice, le sporesc sansele de a avea un venit mai ridicat. Dorinta de a-si continua studiile numai din aspiratia de a acumula un volum mai mare de cunostinte sau de a dobandi recunoastere speciala in baza diplomei obtinute, cade astfel pe un loc secund. Pe partea celealta a baricadei este grupul celor care considera ca pregatirea universitara nu ofera absolut nici o garantie pe latura profesionala, acestia extragandu-si exemple ilustrative in acest sens din realitatea imediata (vezi personajele cele mai cunoscute- mediatizate ale momentului).

Nu putem sa nu observam ca o parte insemnata dintre tinerii aflati in pragul absolvirii nu cunosc lucruri esentiale despre profesia aleasa, incepand cu abilitatile si calificarile necesare si sfârsind cu notiunile legate de piata locurilor de munca din domeniul respectiv, cum ar fi : posturile care pot fi ocupate posedând calificarea respectiva, disponibilitatea pietei de a absorbi noi candidati.

Astfel apare ca necesara asigurarea unei consilieri profesionale si realiste in alegerea unei profesii, pe baza careia sa se cunoasca oportunitatile oferite de piata educationala, implicand toti pasii necesari pentru luarea unei decizii in cunostinta de cauza.

Desi la nivel educational au aparut cabinetele psihologice in cadrul institutiilor de invatamant preuniversitar, nivelul implementat acestor institutii asupra deciziilor educationale ale elevilor este inca insuficient resimtit, intrucat in Romania nu s-a impamântenit practica mergerii la un psiholog, cu atat mai putin pentru alegerea carierei si a traseului educational.

I.1. Criterii in alegerea unei meseri
Optiunea unui tanâr pentru o anumita cariera fara nici un sprijin extern este un proces dificil, adesea asociat cu alegerea prin abandon, amânare, si toate acestea cu un serios impact asupra viitorului sau profesional.

Multi dintre noi avem cunostinte sau prieteni care au renuntat la o anumita facultate si au inceput alta, pe motiv ca nu si-o mai doresc. Acesta este cazul fericit. Cazul nefericit este atunci cand ramâne in acea facultate( la insistentele parintilor sau din comoditate) si se pregateste pentru o meserie pe care nu si-o doreste sau poate chiar o uraste.

Fiecare ne alegem viitoarea meserie in functie de anumite criterii. Astfel sunt mai multe tipuri de alegeri :
- social orientate : prestigiu, succes, pozitie
- altruiste : sprijinirea familiei, a categoriilor defavorizate
- egoiste: confortul personal, castigul material, munca usoara si fara responsabilitati
- frustrante : alegerea unui traseu profesional opus dorintei celor cu care intram in conflict
- conformiste: acceptarea solutiei gasite de altcineva si plierea aspiratiilor in acest sens
- narcisiste : motivate prin placerea in sine, riscul pe care il implica, satisfactia furnizata.

Cum in Romania cele mai multe scoli nu au consilieri profesionali, consilierea tinerilor cu privire la cariera revine familiei.
Ponderea influentei parintilor asupra copiilor in alegerea unei cariere este, de multe ori, decisiva. Modelele comportamentale sunt vehiculate in familie (de apreciere sau, dimpotriva, de depreciere a anumitor profesii), vor fi preluate si de copii ducând treptat la conturarea alegerilor.

Din motive lesne de inteles, multi parinti isi supraapreciaza copiii (lucru de altfel bun pana la un moment dat) si le impun trasee educationale si filiere profesionale la care acestia nu adera cu convingere sau pentru realizarea carora fac fata cu greu si duc, in mod penibil, la esecuri repetate sau rezultate mediocre, fapt ce se va rasfrange si asupra satisfactiei sau reusitei lor in viata de familie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.