Piata publicitatii

Trimis la data: 2005-03-22
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 5962
Autor: Cristian M.
Dimensiune: 14kb
Voturi: 231
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru a putea vorbi de piata publicitatii ar trebui sa vedem care sunt actorii ce joaca pe aceasta piata, dupa ce reguli joaca si cum joaca. Regulile dupa care se joaca pe piata publicitatii sunt reglemtate de legea 148/2000, legea 151/2000, OMS 853/2000, OG 99/2000, DCC 65/2000, OGU 55/2000. Pe langa acestea un rol important il au si organizatiile din acest domeniu: Uniunea Agentilor de Publicitate din Romania(RAAA) si International Advertising Association Romania (IAA Romania).
Acum ca stim regulile dupa care se joaca, ar trebui sa vedem si care sunt actorii. Sa incepem cu furnizorii de publicitate, care pot fi:
- agentii media: Mindshare, Imedia Network, Imedia Advertising, Zenith Media, etc:
- agentii publicitare: Ogilvy&Mather, Graffti/BBDO, LeoBurnett&Target, McCann-Erickson Romania, Tempo Advertising, NextCap, Saatchi&Saatchii, Lowe&Partners, Headvertising, Grey Worldwide, Gavrila si Asociatii, etc
Astazi comunitatea publicitarilor din Romania se bucura de trei oportunitati de competitie: Effie, Ad’Or si Ad.Print(festivalul de publicitate pentru reclame de presa si outdoor).

In ceea ce priveste consumatorii de publicitate, marii producatori de bunuri de larg consum domina piata de publicitate din Romania in mod traditional, ca urmare a initiativelor de marketing sustinute si orientate pe castigarea unor cote cat mai mari pe pietele noi sau pe cele existente.

Conform monitorizarilor, companiile Procter&Gamble, Unilever, Beiserdorf, Colgate-Palmolive si Henkel au cheltuieli de reclama de peste 220 de mil.$ si se numara printe principalii investitorii in publicitatea romanesasca.

Top 10 clienti de publicitate este condus si in acest an de compania Procter&Gamble cu 91,7 milioane de euro(ratecard), urmata de Coca-Cola cu 48.7 mil. euro(ratecard) si Unilever cu 45,4 mil.euro(ratecard). Au intrat in top fata de 2003 Eurpean Drinks&Food, ajunsa pe locul 4 cu investitii de 40,9 mil.euro(ratecard), Danone, L’Oreal si Henkel. Au iesit Wrigley’s, Elite, Orange, Colgate-Palmolive. In primele 9 luni ale lui 2004 s-a obsevat si o crestere cu 16% fata de 2003 a numarului de advertiseri.

Topul companiilor cu cele mai mari investitii publicitare in presa scrisa si tv
1)Procter&Gamble
2)Unilever
3)MobilRom
4)MobiFon
5)Coty
6)Coca-Cola
7)Henkel
8)RadioContact
9)KraftJacobsSuchard
10)EuropeanDrinks

Top 10 categorii – Marii investitori in publicitate
1. Bere ...100 mil euro
2. Telecomunicatii mobile...63,7 mil euro
3. Bauturi soft carbonizate...61,1 mil euro
4. Ziare si reviste...56,4 mil euro
5. Sampoane si balsamuri...49,4 mil euro
6. Detergenti...43 mil euro
7. Masini...30,6 mil euro
8. Ciocolata...27,4 mil euro
9. Guma...22,7 mil euro
10. Deodorante...22,2 mil euro

Asa cum reiese din acest clasament investitiile in publicitate au ajuns la niste sume destul de mari, ceea ce face ca aceasta industrie sa fie in continua dezvoltare. Lucrul acesta este sustinut si de statistici din care reiese ca investitiile nete in publicitate au fost in primele noua luni ale anului 2004 mai mari cu 13% fata de aceeasi perioada din 2003.

Ponderea investitiilor in reclama T.V. se apropie de nivelul de 50% din volumul total al cheltuielilor de publicitate, asa cum se intampla in celelate tari europene. In primele noua luni ale anului investitiile nete in reclama T.V s-au ridicat la 78 mil. Euro, in presa scrisa la 66 mil euro, in radio la 13 mil euro, in panotaj la 14 mil euro. Investitiile in reclama TV se vor mentine la o pondere de 55-60%, dupa care vor incepe sa desreasca in fata presei scrise, care reprezinta principalul concurent.

Internetul are in continuare o marja destul de redusa de investitii, deoarece reprezinta o comunicare de nisa. De fapt, publicitatea pe outdoor, in cinematografe si pe internet detinea cote marginale, lucru care se va schimab cat de curand, deoarece publicitatea online a revenit pe scena. I-au trebuit cativa ani de refacere dupa supradoza de optimism euphoric din 2000. Astazi, reclamele online isi recapata locul in planificarea media a marilor companii, iar calitatile sale unice – precum cele ce tin de masurarea rezultatelor si segmentarea audientei cu precizie – reintra in actiune. Astazi, daca vrei sa atingi o mare masa de consumatori, nu o poti face doar prin recalama pe posturile TV, care pierd din ce in ce mai mult din audienta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.