Pictori impresionisti

Trimis la data: 2005-03-07
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.64 / 10
Downloads: 11
Autor: Denisa Georgescu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 401
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inca de la inceputurile sale, pictura a cunoscut mai multe etape de dezvoltare. Au aparut noi tehnici de a picta si s-au dezvoltat curente noi. Pictura italiana a Renasterii a cunoscut la Florenta , in Qualtrocento, afirmarea unor stralucite personalitati artistice. Pictorii florentini au fost inzestrati nu numai cu inalta sensibilitate estetica, ci, din abundenta, si cu un har creator. Talentul si contributia fiecaruia s-au facut simtite nu numai in ansamblul scolii de fresca, ci si in pictura de sevalet.
Observarea si interpretarea anatomiei si psihologiei umane, a naturii si societatii de catre pictori, pasiunea studiului si cercetari experimantale, precum si introducerea unor noi principii morfologice de catre acestia, au servit crearii unor conceptii estetice unitare si puternic originale.

In aceasta pictura, ceea ce ne izbeste astazi este abundenta nudului, mai ales a celui feminin, inteles, pe de o parte ca sa satisfaca gustul obisnuit al publicului, pe de alta parte, ca sa arate ca autorii lui nu au uitat cu totul vechiile precepte ale artei mari. Acest amestec de preferinte contemporane si de canon clasic este la baza celor mai multe din compozitiile mari din aceasta vreme, cu exceptia celor demne de arta marilor decoratori din trecut. Vor aparea deci, pretutindeni, trupuri de femei frumoase, insa asa cum era inteleasa frumusetea in aceasta vreme, in atitudini copiate, mai mult sau mai putin, dupa operele celebre ale maestrilor din trecut.

De altfel, aceasta nu trebuie sa ne mire : fiecare epoca isi face despre frumusetea femeii si despre frumusetea fizica, in general, o conceptie care fatal isi va gasi expresia in operele sale de arta. Trebuie ca un artist sa fie cu totul interesant, o personalitate prea indrazneata si prea originala, pentru ca sa impuna publicului conceptia sa, sa o faca acceptata de ceilalti. In general, mare parte din artisti se supun gustului.

Printre peisagisti vim gasi pe acei pictori care ne aduc, aproape pe nesimtite, pana la grupul faimos al impresionistilor, care alaturi de realisti, constituie cele doua mari scoli franceze in a doua jumatate a secolului al XIX - lea. Un cer marin, in care se petrec fel de fel de drame fantasmagorice, si care e schimbator aproape de la un minut la altul. Cerul acela de o culoare laptoasa, cu nori fara forma, ca niste voaluri subtiri si trecatoare, care insa se interpun intre soare si ochii nostri , umbrele fine si dulci pe care acesti nori le lasa pe suprafata marii, iata ceea ce el reprezinta cu pasiune.

Tarmul apoi, in care, in lumina difuza, fiecare nuanta mai vie devine o nota incantatoare. Toate acestea au fost pictate de Boudin, un pictor care si-a trait viata intre acest port si celalalt port, tot normand , le Havre. El este atras de multimea de femei in toalete de culori clare, care misuna si se agita, pe care le reda cu o pensula fina si subtire, admirabil purtata si foarte expresiva, asa incat, prin cateva trasaturi, el evoca atitudinea si miscarile oricarui personaj luat din multime.

Joseph Thomas Monticelli este pictorul care a pictat de toate, fiind atras numai si numai de anumite subiecte rare, uneori peisaje, mai adese scene galante care ii permiteau sa arunce pe panza pietrele scumpe din paleta sa. Sub frunzisuri apar atunci femei si tineri executati in asa fel incat conturul lor aproape dispare sub gramada de pasta colorata, pusa din belsug cu ingeniozitate, Compozitia are totusi ceva unitar, din pricina armoniei de tonuri. Unitatea ei vine atunci de la colorit si nu de la aranjamentul elementelor din compozitie. Unele din tablourile sale, mai ales cele din ultima perioada, se prezinta cu aspectul pe care l-ar avea o harta in relief, atat sunt de incarcate de substanta colorata.

Aspectul tabloului este insa asa de cald si de stralucitor, incat uneori ne da impresia smalturilor si a pietrelor pretioase. Artistului ii plcea sa se gaseasca in porturi de mare sau de fluviu, acolo unde catarge, cordaje si panze de corabii creeaza un fel de retea pitoreasca, prin care se zaresc culorile delicate ale cerului si ale apei. Si aici, cu toate ca era vorba de un peisaj mai degraba terestru, fiindca locul tinut de mare este mai neinsemnat, el acorda mai mult de jumatate din panza sa cerului, aratat asa cum se prezinta la mare, cu acei nori subtiri si fara forma, pete de valori coloristice bivalizand cu fumul ce iese din cosurile fabricilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.