Piete financiare - Analizati evolutia cantitativa si calitativa in Romania a segmentului primar si secundar pe piata financiara

Trimis la data: 2013-11-10 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: aigabi Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Analizati evolutia cantitativa si calitativa in Romania a segmentului primar si secundar pe piata financiara.Piata de capital leaga emitentii hartiilor de valoare cu investitori individuali si institutionali prin intermediul brokerilor, dealerilor si al celor care subscriu la emisiuni, stabilind o retea de relatii intre reprezentantii cererii si ofertei de fonduri.

Piata primara reprezinta piata pe care se emit, se vand sau se distribuie valorile mobiliare catre primii detinatori. Aceasta piata constituie un circuit de finantare specializat. Pe piata primara se emit valori mobilare ce confera anumite drepturi posesorilor lor, deci celor care au calitatea de furnizori de fonduri.

Prin intermediul pietei primare se pun in evidenta miscarile de capitaluri dintr-o economie, generate de emitenti, in calitatea lor de solicitatori de capitaluri. Aceasta piata permite finantarea agentilor economici. Participantii pe piata primara, in cadrul careia se vand si se cumpara valori mobiliare nou-emise, sunt:

Solicitatorii de capital: statul, colectivitatile locale, intreprinderile publice si private;Ofertantii de capital: personae particulare, agenti economici, banci, case de economii, societati de asigurare;Intermediarii: societati de service de investitii financiare, banci comerciale, societati de investitii care, prin reteaua proprie, asigura vanzarea valorilor mobiliare.

Rolul piatei primare este de a transforma activele financiare pe termen scurt in capitaluri disponibile pe termen lung. Pe piata primara se vand valori mobiliare emise de acele entitati care au nevoie de resurse financiare si se cumpara de alte entitati sau persoane fizice posesoare de economii pe termen mediu si lung. Emitentii de valori mobiliare pot opta pentru lansarea pe piata a titlurilor emise de catre ei insisi sau prin intermediari. Emitentii atrag resurse financiare pe piata primara in scopuri anuntate in mod public inainte de derularea ofertei. Piata primara permite atragerea capitalurilor in scopul constituirii sau majorariicapitalului social, precum si apelarea la resurse imprumutate.

Piata secundara asigura, prin intermediul bursei de valori mobilare, atat buna functionare a pietei primare, cat si lichiditatea si mobilitatea economiilor. Investitorii auposibilitatea de a negocia in orice moment actiunile si obligatiunile detinute in portofoliu sau pot cumpara noi valori mobiliare. Lichiditatea pietei le permite sa realizeze rapid arbitraje de portofoliu, fara a astepta scadenta titlurilor detinute. Piata secundara concentreaza cerea si oferta derivata, care se manifesta dupa ce piata valorilor mobiliare s-a constituit.

In anul 1990, odata cu promulgarea Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, apare piata primara de capital in Romania, prin asigurarea cadrului legal necesar aparitiei si dezvoltarii societatilor pe actiuni si a principalelor produse utilizate pe piata de capital: actiunile si obligatiunile. In 1991 se adopta Legea nr.58/1991 privind privatizarea societatilor comerciale, cand, prin introducerea pe piata financiara, intr-o cantitate masiva, hartii de valoare la purtator (certificate de proprietate), care, desi nu au fost considerate valori mobiliare, au avut rolul de a familiariza publicul cu titlurile de valoare si de a demonstra necesitatea crearii unui cadru organizat pentru vanzarea-cumpararea acestora (piata secundara de capital). Tot prin aceasta lege s-au infiintat cele cinci fonduri ale proprietatii private, care au avut rolul de a familiariza populatia cu institutia "investitorului de portofoliu".

In anul 1992, certificatele de proprietate au fost emise si distribuite in forma materializata, la purtator. Tot in acest an s-a derulat prima oferta publica de actiuni contra numerar din cadrul procesului de privatizare, oferta efectuata de Agentia Nationala pentru Privatizare si Banca Romana pentru Dezvoltare si care a avut o rezonanta deosebit de mare. La sfarsitul anului 1992 s-a infiintat Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare,ca directie in Ministerul Finantelor.Paralel, in Banca Nationala s-a creat Centrul de Proiectare si Implementare a Pietelor de Capital, punctul de plecare al viitoarei Burse de Valori Bucuresti. Lipsa alternativelor de plasament a condus la proliferarea jocurilor piramidale.

In 1993 apare Ordonanta nr.18/1993 privind reglemantarea tranzactiilor bursiere cu valori mobiliare si organizarea institutiilor de intermediere si a fost infiintata AgentiaValorilor Mobiliare (AVM). Prin Hotararea Guvernului nr. 788/1993 au fost aprobate Regulamentul privind oferta publica de vanzare de valori mobiliare si Regulamentul privind autorizarea societatilor de intermediere de valori mobiliare si a agentilor de valori mobiliare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.