Pisici domestice

Trimis la data: 2005-03-02
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 2618
Autor: Daria Coman
Dimensiune: 78kb
Voturi: 287
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pisica este ultimul animal domesticit de-a lungul istoriei si felina cu cel mai mare succes din toate timpurile. În ultimii ani si-a câstigat un numar din ce în ce mai mare de admiratori pasionati, depasind chiar si câinele în delicatul si dificilul rol al animalului care inspira afectiune.
Pisicile de casa se pot împarti în doua grupuri: pisicile comune si pisicile de rasa. Fiecare rasa se diferentiaza prin caracteristicile morfologice selectionate de om, cum ar fi lungimea parului, culoarea blanii, structura corpului. Nu trebuie trecute însa cu vederea diferentele comportamentale: unele pisici sunt mai galagiose, altele mai linistite, jucause sau de tinut doar în brate.

Având de oferit o blanita moale pentru mângâiat, privire fascinanta, dinti ascutiti pentru a prinde soareci, fiind o prezenta discreta, cu o personalitate extraordinara, în acelasi timp afectuoasa si independenta, primind întotdeauna în schimb protectie si tovarasia omului, pisica trezeste sentimente contradictorii: neîncredere si ura, dragoste si patima. Iata o scurta descriere a câtorva rase dintre cele mai raspândite:

PERSANA
Masiva si impunatoare, cu parul foarte lung si într-o incredibila varietate de culori, adusa în Europa din Orientul Mijlociu în secolul al XVII-lea, este rasa cea mai cunoscuta si raspândita în lume. Persanele au un aspect bondoc si robust, cu corpul masiv sustinut de labe scurte si puternice. Capul este mare, rotund, masiv, cu craniul lat si cu obrajii plini. Nasul este scurt si lat. Barbia este bine dezvoltata si asigura o buna închidere a maxilarelor. Ochii sunt mari, rotunzi, bine deschisi si distantati, urechile mici, îndreptate spre înainte, urmeaza rotunjimea capului.

Gâtul este scurt si puternic, continuând cu corpul, care are proportii armpnioase. Gambele sunt scurte, cu extremitati mari, rotunde si cu pernite negre sau maro – închis. Coada, relativ scurta, acoperita cu par des, având în vârf un fel de penaj, este purtata drept si putin aplecata în jos fata de linia spinarii; nu este niciodata târâta în timp ce animalul se deplaseaza. Parul poate atinge lungimea de 15-20 cm, cu puf care atinge aceeasi lungime cu a parului de la suprafata blanii. Are un caracter calm si independent, afectuos si lipsit de agresivitate.

BIRMANEZA
Pisica de talie mijlocie – mare, musculoasa, bine proportionata, Pisica Sacra a Birmaniei face parte din categoria pisicilor cu par semilung. Capul este rotund si robust, barbia bina dezvoltata si obrajii plini, cu bot rotund si maxilare puternice. Nasul este scurt, cu nari coborâte sub linia nasului lunga si bine conturata. Ochii sunt mari, usor oblici, rotunzi si bine distantati; culoarea este albastru intens. Urechile, de dimesiuni medii, sunt usor înclinate în fata si situate lateral.

Parul,scurt în jurul nasului, este lung si matasos pe restul corpului si deosebit de des în jurul gâtului. Coada este de lungime medie, groasa si puternica. Are un nivel mediu de activitate si reactie, nu prea galagios, mieunând foarte încet. Este modesta, sociala si pasnica.

SIAMEZA
Este o pisica longilina si eleganta, cu corpul lung si zvelt, bine dotat cu muschi si, în acelasi timp, delicat. Capul, de dimensiuni medii, formeaza un triunghi echilateral perfect care porneste de la nas si se largeste treptat catre urechi, cu linii drepte, fara scobituri în dreptul perilor tactili. Profilul este alungit si drept, usor convex si fara stop. Urechile sunt mari, late la baza si distantate.

Ochii, migdalati, sunt albastri, în cea mai intensa tonalitate
posibila. Gâtul este lung si subtire. Gambele sunt lungi si slabe, cu labe mici si ovale. Coada este foarte lunga, subtire, ascutindu-se mulr catre vârf. Parul este scurt, subtire, lucios si matasos, bine lipit de corp. Este foarte galagioasa, are un mieunat inconfundabil, ragusit si insistent mai ales în perioada estrului. Foarte activa, jucausa si curioasa, sociabila si afectuoasa, cere multa atentie, uneori devenind geloasa si posesiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.