Plamanii

Trimis la data: 2015-10-24
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristi_S
Dimensiune: 1929kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Plamanii sunt organele principale ale respiratiei. Sunt in numar de doi: unul drept, altul stang. La nivelul plamanilor are loc schimbul alveolar de gaze.
Plamanii sunt continuti in cele doua seroase pleurale, complet separate intre ele. Seroasele pleurale si plamanii, separati prin mediastin, sunt situati la randul lor, in cavitatea toracica.
Intre plamani, pleurele pulmonare si peretii cavitatii toracelui se stabilesc relatii reciproce, prin care se asigura mecanica respiratorie.
Capacitatea totala, adica cantitatea maxima de aer pe care o contin cei doi plamani este in medie de 4500 - 5000 cmc.
Capacitatea vitala - reprezinta volumele de aer care pot fi utilizate in procesul de ventilatie pulmonara si exprima valoarea functiei respiratorii. Ea reprezinta, in conditii obisnuite 3500 - 4000 ml.
Consistenta si culoarea. Consistenta plamanilor este moale, spongioasa si foarte elastica. La nastere plamanii au culoare rosie, iar dupa primele respiratii roza.

La nou-nascutul care nu a respirat, plamanii sunt gri-albiciosi si pusi intr-un vas cu apa cad la fund, spre deosebire de plamanii care au respirat si care plutesc la suprafata apei. Acest fapt are o deosebita valoare medico-legala, pentru a pune diagnosticul daca copilul s-a nascut mort, sau a murit dupa ce a respirat (docimazia hidrostatica).
La adulti culoarea plamanilor devine cenusie si prezinta depozite negricioase, deoarece in mediile viciate cu particule de carbune, siliciu, fier etc., tesutul reticuloendotelial al plamanilor se incarca cu aceste particule, dand in unele cazuri pneumoconioze: antracoza, silicoza, sideroza.

Depozitul de particule de pulbere este variabil dupa diferitele portiuni ale plamanilor: este mai abundent, la varf si in portiunea vertebrala, acolo unde excursiunile respiratorii sunt mai reduse.
CONFORMATIE EXTERIOARA SI RAPORTURI
Cei doi plamani, suspendati prin pediculii lor, pot fi comparati cu doua jumatati ale unui con taiat de la varf spre baza. In acest mod, fiecare plaman prezinta o baza, un varf, doua fete si doua margini. Aceste elemente realizeaza raporturi de vecinatate prin intermediul pleurelor.

Baza (Basis pulmonis). Repauzeaza pe diafragma, motiv pentru care mai este numita si f a t a d i a f r a g m a t i c a (Facies diaphragmatica). Baza este puternic excavata (concava), deoarece se muleaza pe fata superioara, boltita, a diafragmei. Concavitatea bazei este inclinata: priveste nu numai in jos, dar in acelasi timp anterior si medial.
Diafragma este mai ridicata in dreapta din cauza ficatului. Ca urmare baza plamanului drept este situata pe un plan mai inalt decat baza plamanului stang.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.