Plan - Caracterizarea Vitoriei Lipan

Trimis la data: 2014-01-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.58 / 10
Downloads: 0
Autor: matz
Dimensiune: 17kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I.Introducere
a.Repere privind opera scriitorului si importanta romanului Baltagul.
b.Incadrarea personajului in opera si in categoriile specifice:
-Personajul feminin central al romanului Baltagul (in jurul sau se constituie firul narativ);
-Pozitiv (exponenta unui mandat etic si justitiar);
-Veridic ( reprezinta femeia din satul de munte, un caracter puternic si bine ancorat in traditie);
-Complex (apare sub o tripla ipostaza: munteanca-erou justitiar, sotie si mama)
II.Cuprins
a. Statutul social este bine delimitat de la inceputul operei: femeie din satul Magura de pe valea Tarcaului, sotia oierului Nechifor Lipan si mama a doi copii mari, Gheorghita si Minodora.In modelul familiei traditionale reprezinta elementul static. Surpinderea personajului in raport cu actiunea prin rezumarea acesteia.

b. Arta portretului total: functia portretului fizic (frumusetea inca nestinsa a chipului; detaliul semnificativ- ochii), impresia de autenticitate prin elementele portului traditional.
c. Portretul moral evidentiaza cele trei ipostaze:

Ca femeie a satului de munte este puternica, buna gospodina,superstitioasa dar si credincioasa, stie sa citeasca semnele si comunica adesea cu natura si manifesta un respect deosebit fata de traditie.Ca mama este uneori inflexibila, dar foarte preocupata de formarea copiilor.Ca sotie, este devotata si pastreza o dragoste sincera chiar si dupa moartea sotului.Alte trasaturi care o evidentiaza: inteligenta, spirit justitiar, capacitate de disimulare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.