Plan - Caracterizarea lui Alexandru Lapusneanul

Trimis la data: 2014-01-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 0
Autor: matz
Dimensiune: 22kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Detalii fizice - sumare, dar relevante pentru trairile interioare ale personajului (ochii scanteiara ca un fulger).Detalii vestimentare (scena din biserica : Lapusneanul este imbracat cu toata pompa domneasca, dar pe sub hainele acestea se putea vedea armura - valoare anticipativa).
Trasaturi de caracter
Personaj imprevizibil, realizat prin imbinarea unor trasaturi specifice tipologiei tiranului.Dominanta de caracter: dorinta de putere.Alungat de la prima domnie prin tradarea boierilor, Lapusneanul se intoarce, insotit de osti straine, pentru a-si recapata tronul. Naratorul surprinde faptul ca poporul il intampina cu nadejde, dar boierii se tem si incearca sa-l determine sa renunte. Se prefigureaza conflictul in scena intalnirii dintre pretendentul la domnie si boieri, bazat pe interesele total opuse. Lapusneanul este hotarat sa recapete tronul, iar boierii doresc sa-l intimideze, spunand ca tara nu-l vrea.

Caracter deosebit de ferm, Alexandru Lapusneanul nu se lasa convins, iar replica devine sugestiva pentru dorinta acestuia de a detine puterea absoluta:"-Daca voi nu ma vreti, eu va vreu, raspunse Lapusneanul, a caruia ochi scanteiaraca un fulger, si daca voi nu ma iubiti, eu va iubesc pre voi, si voi merge ori cu voia, ori fara voia voastra. Sa ma-ntorc? Mai degraba-si va intoarce Dunarea cursul indarapt. A! Nu ma vrea tara? Nu ma vreti voi, cum intaleg?"

Sadismul exacerbat este o alta trasatura specifica de altfel tiranului. Un tiran vede crima ca pe un act gratuit (A. Gide). Trasatura este probata prin crimele infaptuite dupa instalarea la domnie. El ucide boierii fara judecata si le confisca averile. Scena ospatului domnesc devine dovada suprema insa. La porunca sa, patruzeci si sapte de boieri sunt ucisi impreuna cu slugile, iar din capetele lor este alcatuita o piramida cumplita.

Arta disimularii - trasatura este demonstrata in scena de la biserica si vizeaza vestimentatia , atitudinea, gesturile si discursul.
Contrar obiceiului sau, domnitorul vine la slujba imbacat cu toata pompa, desi pe sub vesminte i se puteau zari zalele, iar cand saruta racla cu moastele Sfantului era foarte galben la fata. Gesturile subliniaza smerenia. El asculta slujba, apoi se inchina pe la icoane. Discursul persuasiv devine o mostra de ipocrizie. Incepe intr-o maniera autocritica, recunoscand ca a fost un domnitor aspru si crud, varsand sangele multora. Motiveaza toate aceste acte prin dorinta de a vedea contenind galcevirile si vanzarile unora si altora, care tinteau la rasipa si la pieirea mea.

Mimeaza regretul, iar apoi se raporteaza la prezent, pe care il considera multumitor,caci boierii si-au venit in cunostinta; au vazut ca turma nu poate fi fara pastor.Finalul discursului aminteste de textele religioase, fiind fundamentat pe una din cele zece porunci si cerandu-se iertare lui Dumnezeu si celor prezenti. Pentru a fi mai convingator, Lapusneanul strecoara si citate din Biblie: Bate-voi pastorul, si se vor imprastia oile sau Sa iubesti pre aproapele tau ca insuti pre tine.

In viziunea lui Machiavelli, disimularea si tergiversarea sunt trasaturi obligatorii ale unui tiran.Capacitatea de a manipula este evidentiata pe tot parcursul actiunii. O manipuleaza pe domnita Ruxanda, careia ii promit un leac de frica ce se va dovedi a fi o cumplita piramida de capete, dar si pe boieri, promitandu-le ca va stopa prigoana impotriva lor, dar de fapt le pregateste o capcana. De asemenea, manipuleaza poporul prin casatoria cu domnita Ruxanda, fiica lui Petru Rares si apoi, in scena revoltei colective, prin modul cum le directioneaza vointa catre uciderea lui Motoc. Si acesta din urma este pacalit, caci Lapusneanul ii promisese ca nu-si va manji in sangele lui, dar il ofera multimii, care il linseaza.Alte trasaturi precum histrionismul (G. Calinescu), spiritual diabolic, ateismul evidentiaza aceeasi tipologie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.