Plan de afaceri

Trimis la data: 2004-03-03
Materia: Economie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.74 / 10
Downloads: 21
Autor: Sebastian
Dimensiune: 14kb
Voturi: 550
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Producţia in general, de orice natura ar fi, inclusiv producţia economica, debutează întotdeauna cu idei, cu proiecte alternative. Întreprinzătorul trebuie sa decidă care dintre ideile alternative urează sa fie transformate in realitate. Acesta opţiune presupune evaluarea şansei fiecărei idei de a avea succes, pe baza informaţiilor obţinute (de exemplu, prin experienţe de laborator si anchete pe piaţa), care insa nu oferă certitudinea succesului. Exista întotdeauna inevitabil un risc. Proiectul de succes trebuie sa suporte costul eşecurilor (in unele sectoare se înregistrează un singur succes la zeci sau chiar la sute de experienţe) ; de aceea si preţul inovaţiilor este foarte ridicat.
Planul de afaceri
Producţia in general, de orice natura ar fi, inclusiv producţia economica, debutează întotdeauna cu idei, cu proiecte alternative. Întreprinzătorul trebuie sa decidă care dintre ideile alternative urează sa fie transformate in realitate. Acesta opţiune presupune evaluarea şansei fiecărei idei de a avea succes, pe baza informaţiilor obţinute (de exemplu, prin experienţe de laborator si anchete pe piaţa), care insa nu oferă certitudinea succesului. Exista întotdeauna inevitabil un risc.
Proiectul de succes trebuie sa suporte costul eşecurilor (in unele sectoare se înregistrează un singur succes la zeci sau chiar la sute de experienţe) ; de aceea si preţul inovaţiilor este foarte ridicat.
După alegerea proiectului întreprinzătorul elaborează planul de afaceri. Acesta sintetizează deciziile întreprinzătorului privind varianta eficienta, optima de combinare a factorilor de producţie, atât d.p.d.v. tehnic (fizic) cit si valoric (economic-financiar).
Planul tehnic, sau combinarea tehnica, reprezintă corelarea cantitativa a volumului factorilor de producţie (Q). Planul financiar traduce in bani combinarea tehnica pe baza preturilor (P) antecalculate (planificate, anticipate). Suma preturilor factorilor de producţie (intrărilor) alcătuieşte cheltuielile de producţie sau costul total (CT), iar suma preturilor produselor (ieşirilor) alcătuieşte venitul (V) sau cifra de afaceri (CA). Diferenţa lor reprezintă profitul (Pr).
V=P Q
V-CT=Pr
Combinarea economica (financiara) presupune corelarea valorilor a preturilor factorilor de producţie cu preţ produselor. Deciziile privind combinarea optima au la baza interesul major al - întreprinzătorului – maximizarea profitului. Strategiile de maximizare a profitului se elaborează in funcţie de evoluţia cererii pe piaţa si orizontul de timp vizat de întreprinzătorul (termen scurt sau termen lung). Când cererea este elastica si in expansiune , întreprinzătorul va opta pentru aceavarianta de combinare care sa asigure maximizarea profitului prin maximizarea volumului costului la un anumit volum al producţiei (corespunzător cantităţii cerute de consumatori).
Pe perioada scurta de timp, datorita caracterului lor rigid, volumul unor componente ale factorilor de producţie (pământ, capital fix, munca înalt specializata) nu poate fi modificat rapid in raport cu variaţiile cererii de produse pe piaţa. In aceste condiţii posibilităţile de combinare a factorilor de producţie sunt reduse la modificarea proporţiilor in care elementele flexibile , variabile (capital circulant, munca simpla) se unesc cu factorul rigid, constant. Astfel un anumit volum al producţiei poate fi obţinut numai intr-o singura varianta de combinare.
Dintre variantele tehnice de combinare întreprinzătorul o va alege pe aceea care este eficienta d.p.d.v. economic-financiar, ceea ce presupune : cunoaşterea legii randamentelor proporţionale, conform căreia variantele tehnice optime de combinare se realizează numai in stadiul al doilea al producţiei determinarea raportului dintre preţul factorului variabil si al celui fix ; varianta optima si d.p.d.v. economic-financiar va fi aceea combinaţie tehnica (din interiorul stadiului II) care va îndeplini condiţia :

Pe o perioada mai îndelungata de timp pot fi modificate toate componentele factorilor de producţie fiind posibila substituirea factorilor-înlocuirea unei cantităţi determinate dintr-un factor de producţie (sau dintr-o componenta a unui factor de producţie) cu o cantitate determinata dintr-un alt factor de producţie (sau dintr-o alta componenta a aceluiaşi factor sau a altui factor de producţie), in condiţiile in care volumul producţiei rămâne neschimbat. De exemplu, factorul natura poate fi substituit cu factorul capital sau unele materii prime din import cu materii prime autohtone (in funcţie de calitate preţ etc.).
Un anumit volum al producţiei (Q) poate fi realizat prin multiple combinări tehnice de unităţi de capital (K), munca (L) si natura (N). Substituirea tehnica se exprima prin rata marginala de substituţie tehnica (RMST) data de raportul dintre numărul de unităţi la care se renunţa dintr-un factor de producţie () si numarul de unităţi dintr-un alt factor de producţie care se adăuga in compensaţie

(), astfel incit volumul producţiei sa rămână constant :

.
(semnul ‘‘-’’ din fata raportului are rolul de a asigura operarea cu mărimi pozitive).
De exemplu, daca intr-o variantă iniţială ‚‚A’’ volumul producţiei (Q0) de 100 de piese se obţine prin combinarea unei unităţi de capital (K0) cu 8 lucrători (L0), întreprinzătorul poate proiecta in perspectiva, pentru perioadele ulterioare, mai multe variante succesive de combinaţii tehnice prin substituire lucrătorilor cu unităţi de K, determinând RMST pentru fiecare varianta. Tendinta de reducere a RMST constituie o lege economica determinata de lege productivităţii marginale (W) descrescânde.
RMST este prezentat sub forma unei curbe numite izocuantă , care ilustrează toate combinările tehnice eficiente ce asigura un anumit volum al producţiei (in exemplu Q=100 piese). Ştiind ca : WMX(Y)= X(Y), deci X=Q/WMX iar Y=Q/WMY , rezulta ca RMST=-Y/X=WMX/WMY.
In scopul maximizării profitului, întreprinzătorul alege varianta de combinare eficienta si d.p.d.v. economic, si anume aceea care asigura minimizarea costului. Aceasta presupune determinarea variantelor de combinare a factorilor in funcţie de preţul de piaţa unitar, al acestora (de exemplu, PK=10 u.m. ; PL sau salariu mediu de 5 u.m.), astfel incit sa se încadreze in costul planificat (de exemplu CT=45 u.m.).
Toate variantele eficiente economic (care asigura CT minim=45 u.m.) sunt redate de linia numita linia izocostului. Variantele de pe linia izocostului aflate sub curba izocuantei (a, b, d) sunt ineficiente tehnic ; variantele aflate pe curba izocuantei dar deasupra liniei izocostului (A, B, D), sunt ineficiente economic. Varianta eficienta si tehnic si economic se afla in punctul in care linia izocostului devine tangenta la curba izocuantei (C), punct in care panta curbei coincide cu panta liniei.
RMST exprima panta curbei izocuantei, iar PX/PY panta liniei izocostului : RMST= PK/PL=2. Ştiind ca RMST= WMX/WMY, rezulta condiţia pentru combinarea optima afacerilor de producţie :

Aceasta relaţie este relevanta pentru analogia dintre comportamentul producătorului si cel al consumatorului.
Deşi se întemeiază pe semnalele pieţei, pe determinarea prin calcule matematice riguroase intrărilor si ieşirilor, proiectarea planului de afaceri nu reprezintă o previziune certa, ci doar probabila. Incertitudinea se datorează numărului mare de factori întâmplători, aleatori care intervin in dinamica pieţei, in evoluţia ofertei si a cererii preturilor en gros a salariilor, a ratei dobânzii, a şomajului, a costului vieţii, a intenţiilor cumpărătorilor etc.


Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate


Bibliografie
Economie (manual pentru clasele a X-a si a XI-a)
Autori : Constantin Gogoneata, Catalin Darmon, Liviu Plugaru
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.