Plan de amenajare a teritoriului

Trimis la data: 2011-08-09
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 260
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 560
Autor: Encea zolian
Dimensiune: 5458kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Elaborarea planurilor de dezvoltare teritoriala la nivelul unitatilor teritorial administrative este o practica curenta in cele mai multe state ale lumii, constituind o componenta esentiala a fundamentarii si exercitarii politicilor de dezvoltare social-economica.Planul de Amenajare a Teritoriului Judetean Ilfov a fost intocmit, pentru prima data, in perioada 1997 - 1998 de catre URBANPROIECT si analizat dupa o lunga perioada (cursul anului 2000) in sedinta Comisiei de Organizare si Dezvoltare Urbanistica a Consiliului Judetean Ilfov.
In urma analizei a rezultat necesitatea actualizarii si completarii documentatiei, avandu-se in vedere unele elemente si reglementari nou aparute pe parcurs. De asemenea s-a facut corelarea cu Planurile Urbanistice Generale, elaborate in perioada 1992 - 2000, introducandu-se noile intravilane conform reglementarilor din P.U.G-uri, si s-a tinut cont si de faptul ca localitatea Otopeni a devenit oras.

Lucrarea a fost elaborata in doua etape:
Etapa 2000 - in cadrul careia s-a realizat o actualizare a tuturor datelor din P.A.T.J., corelarea PA.T.J. cu Planurile Urbanistice Generale intocmite sau in curs de intocmite pentru unitatile administrativ-teritoriale din componenta judetului si s-a elaborat documentatia "Analize de evaluare a impactului asupra 'mediului", (conform reglementarii tehnice GM 008 - 2000).

Etapa 2001 - in cadrul careia s-a realizat actualizarea programului de masuri privind obiectivele de aplicare pe termen scurt si mediu si s-au intocmit seturi de documentatii pentru obtinerea, din partea organismelor teritoriale si centrale interesate, a avizelor necesare aprobarii P.A.T.J. de catre Consiliul Judetean Ilfov.Ca urmare a aparitiei unei investitii majore pe teritoriul judetului respectiv autostrada Bucuresti - Brasov, cu implicatii asupra tuturor domeniilor amenajarii teritoriului s-a impus necesitatea reactualizarii Planului de Amenajare a Teritoriului Judetean Ilfov.

Prin elaborarea acestei lucrari se va urmari in principal, valorificarea oportunitatilor oferite de noul traseu al viitoarei autostrazi Bucuresti - Brasov si stabilirea impactului acesteia asupra dezvoltarii economico-sociale si urbanistica a teritoriului si de prevenirea eventualelor efecte negative asupra mediului.

Conform temei elaborate de catre beneficiar si a contractului intre parti documentatiile respective au fost elaborate in doua etape:Etapa I 2003 - in cadrul careia s-au analizat "Elementele care conditioneaza dezvoltarea si Problemele si Disfunctionalitatile".

Etapa a II-a 2004 - in cadrul careia s-a analizat "Strategia de dezvoltare si Programul de masuri".Domeniile si subdomeniile abordate au fost:Contextul suprateritorial.Retele de transport pan-european.Planul de Amenajare a Teritoriului National.

2. DATE GENERALE
Realizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judetean este necesara in contextul dezvoltarii accelerate a unor procese spatiale si social-economice care afecteaza teritoriul judetului Ilfov:
-urgenta evaluarii implicatiilor spatiale si socio-economice ale dezvoltarii axei de transport nord-sud, autostrada Bucuresti - Brasov si ale amplasarii unui parc tematic, ca dotare majora de recreere de importanta internationala pe teritoriul judetului;
-prezenta in teritoriu a unor trasee majore de transport si comunicatie cu acces la retelele majore supraregionale;

-tendinta de descentralizare, deconcentrare spatiala a activitatilor economice, comerciale, manufacturiere si de servicii din Capitala;
-tendinta de expansiune a locuirii urbane;
-cresterea si diversificarea activitatilor economice si sociale in unele zone specifice, in conditii de dezechilibru spatial;'
-necesitatea punerii in valoare a avantajelor prezentate de situarea geografica favorabila a judetului, in raport cu:

-proximitatea unei piete majore si a unei cereri solvabile semnificative de bunuri si servicii;
-proximitatea unor centre de difuzie in teritoriu a serviciilor de telecomunicatii si transfer de informatie, a inovatiei in general.

Planul de Amenajare a Teritoriului Judetean Ilfov va urmari armonizarea cu practicile europene privind dezvoltarea spatiala si va fi elaborat cu respectarea urmatoarelor principii si orientari inscrise in documentele europene:
-promovarea coeziunii teritoriale prin intermediul unei dezvoltari socio-economice echilibrate si prin cresterea competitivitatii;
-promovarea dezvoltarii functiilor urbane si dezvoltarea relatiilor urban - rural;

-promovarea unor conditii de accesibilitate mai echilibrate;
-dezvoltarea accesului la informatie si cunoastere;
-reducerea agresiunii asupra mediului;
-valorificarea si protejarea resurselor si a patrimoniului natural;
-valorificarea patrimoniului construit ca factor al dezvoltarii;
-dezvoltarea resurselor energetice, concomitent cu asigurarea securitatii;
-promovarea unui turism de calitate si durabil;
-limitarea preventiva a efectelor catastrofelor naturale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.