Planeta in transformare

Trimis la data: 2005-09-01
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 1883
Autor: Vladutz
Dimensiune: 7kb
Voturi: 233
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Planeta in transformare - Planeta noastra , Pamantul , este o sfera imensa de roca si metal , acoperita cu ape si sol. Ea apartine unui grup de noua planete , care graviteaza in jurul stelei numite Soare . Pamantul este o planeta a schimbarilor. Acestea pot avea loc de-a lungul a sute de milioane de ani , ca in cazul proceselor tectonice, sau doar in cateva ore , ca in cazul alunecarilor de teren.Planeta in transformare
Planeta in transformare - Acum 4500 milioane de ani , Pamantul era o imensa sfera gazoasa. Gazele s-au transformat in minerale. Treptat ,metalele grele , fierul si nichelul, au coborat spre centrul Pamantului. Rocile usoare si mineralele de la suprafata s-au racit si s-au solidificat.Planeta in transformare

Planeta in transformare -Daca am sectiona Pamantul prin centru am vedea cele 3 straturi ale lui: nucleul , la mijloc ; mantaua formata din roca si a carei parte superioara este alcatuita dintr-o roca semifluida numita magma si invelisul exterior, mai dur , numit scoarta. Scoarta este cel mai subtire din cele 3 invelisuri si este alcatuita dintr-o multime de bucati separate , numite placi , care se imbina precum piesele unui mozaic urias .

Placile tectonice care alcatuiesc scoarta pamantului se deplaseaza permanent – se apropie sau se incaleca una pe alta. Aceste miscari sunt cauzate de curentii de magma de sub scoarta. Miscarile acestor placi au cauzat formarea multora dintre lanturile muntoase ale lumii. Aceste placi se deplaseaza foarte incet , doar cu cativa centimetri pe an , suficient ca de-a lungul milioanelor de ani continentele sa se indeparteze mult unele de altele. Continentele se afla inca in deriva. In fiecare an Oceanul Pacific se lateste cu noua centimetri. In 50 de milioane de ani forma si pozitia continentelor vor fi foarte diferite de cele de azi.

Atunci cand s-a format Pamantul , gazele s-au ridicat la suprafata alcatuind atmosfera. Fara atmosfera nu ar exista viata pe Pamant. Aceasta contine un strat subtire de gaz , numit ozon , care filtreaza razele daunatoare ale Soarelui. Poluarea continua a atmosferei a dus la modificari climatice . Incalzirea climei ar putea provoca topirea ghetarilor si cresterea nivelului Oceanului Planetar. Aparitia unor gauri in stratul de ozon ar putea pune in pericol chiar existenta vietii pe Pamant.

Aproape trei sferturi din suprafata Pamantului este acoperita de apa, din care peste 97% se gaseste in cele patru mari oceane : Pacific, Atlantic, Indian si Arctic. Oceanele au existata dintotdeauna. Cu milioane de ani in urma , Pamantul era o sfera de roca fierbinte. In cele din urma , Pamantul s-a racit, determinand racirea vaporilor de apa si reantoarcerea lor pe pamant sub forma de ploi torentiale care au durat mii si mii de ani, umpland treptat toate scobiturile de pe suprafata Pamantului si formand marile si oceanele.

Apele sunt cele care modeleaza continuu suprafata terestra iar vegetatia si fauna se afla intr-un permanent proces de adaptare la conditiile de mediu. Cand oamenii transforma mediul natural ei pot deranja echilibrul apei si astfel unele terenuri pot fi inundate iar altele pot deveni aride (deserturi). De exemplu , prin construirea oraselor , pamantul este acoperit cu un strat de asfalt si beton iar apa de ploaie , in loc sa se infiltreze in sol , se scurge direct in rauri. Astfel , nivelul apei subterane scade iar raurile pot produce inundatii in timpul ploilor torentiale. Apele modeleaza continuu scoarta terestra erodand, transportand si depunand materiale.

Gheata acopera 10% din suprafata uscatului. In istoria geologica a Pamantului au existat perioade lungi , numite perioade glaciare , cand temperatura era atat de scazuta incat o mare suprafata a uscatului era acoperita de calote glaciare. Ultima perioada glaciara a inceput acum 2 milioane de ani si a durat pana acum aproximativ 10.000 de ani. Acolo unde este frig se acumuleaza straturi de zapada care se transforma in gheata. Datorita gravitatiei sau presiunii se formeaza ghetari. De-a lungul secolelor , ghetarii au sculptat forme de relief. In Norvegia si Alaska exista fiorduri. Acestea sunt vechi vai sculptate de ghetari care se deschideau spre mare si care astazi sunt invadate de apele marine.

Invelisul viu al Pamantului sufera cele mai ingrijoratoare si dramatice transformari. An de an , sute de specii de plante si animale dispar pentru totdeauna de pe suprafata planetei . De aceea omul a amenajat rezervatii naturale in care plantele si animalele pe cale de disparitie sunt protejate . In fiecare an se taie imense suprafete de padure ceea ce ar putea distruge importante resurse necesare existentei vietii pe pamant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.