Planificarea ca instrument de asigurare a echilibrului intre obiective si resurse

Trimis la data: 2013-10-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Procesul de echilibrare si autoreglare a microeconomiei intreprinderii se bazeaza pe sistemul de prognoza si sistemul de planificare care permit intreprinderii sa se adapteze in timp la evolutia mediului inconjurator.Planificarea are rolul de a indentifica modificarile mediului inconjurator si de a adapta activitatea intreprinderii la aceasta.
2.1 Planificarea economica
Este o modalitate de reglare a economiei care se opune sau completeaza reglarea prinmecanismul pietei.Planificarea activitatii economice a aparut inca din secolul XIX si s-a dezvoltat mai ales in secXX ca urmare a dezvoltarii conducerii stiintifice.O Lange prezinta planificarea ca pe "un sistem eficient comparativ cu mecanismul pietei pentru a atinge optimul economic si social".

Planificarea presupune:
- un orizont temporal; in general planurile sunt pe termen mediu - 5 ani;
- obiective;
- o programare a mijloacelor destinate sa atinga obiectivele.

Aceste mijloace trebuie sa fie coerente intre ele, trebuie sa conduca la utilizarea optimala a resurselor disponibile.In mai multe cazuri, planificarea economica este macroeconomica si priveste ansamblul economiei nationale.Se poate concepe o economie:
- centralizata- la nivelul unei economii- sau descentralizata-la nivelul colectivitatii locale sau regionale;
- imperativa ( sistem care functiona in URSS si Europa de Est) care se impunea cu forta legii tuturor agentilor economici, sau indicativa, sistem intodus in anumite economii de piata ( Franta, dar si Japonia) prin care se fixeaza obiective la niveleul ramurilor sau regiunilor, dar nu are caracter obligatoriu pentru intreprinderi.

Planificarea indicativa se bazeaza pe punerea de acord, pe intelegerea intre partenerii economici si sociali si pe actiunea stimulativa a puterii publice.Este semnificativ astfel un citat, si anume:" Planificarea franceza este cautarea unei cai de mijloc de conciliere a dorintei de libertate si initiativei individuale cu orientarea comuna spre dezvoltare" [1]Pe de alta parte, liberali ca F.Hayek sau L.von Mises contesta si sustin reglarea economiei prin mecanismul pietei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.