Plantarea pomilor fructiferi

Trimis la data: 2005-10-26
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 7.76 / 10
Downloads: 1854
Autor: Anda Craioveanu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 98
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Plantarea pomilor fructiferi.Plantaţiile pomicole reprezintă lucrări de investiţii pe o durată destul de mare (15-60 ani, uneori chiar mai mult) de aceea pentru reuşita lor sunt necesare studii temeinice din punct de vedere al alegerii locului, al sortimentului de specii, soiuri şi portaltoi, dar şi studii social economice de marketing.
În prezent majoritatea livezilor se înfiinţează în sistem intensiv şi superintensiv, singurele care asigură randamente ridicate, intrare rapidă pe rod şi recuperarea în timp util a fondurilor investite.

Terenul ales şi destinat plantării pomilor fructiferi, fie că este vorba de o suprafaţă mai mică sau dimpotrivă, mai mare, trebuie să întrunească anumite cerinţe legate de situarea lor, gradul de fertilitate, posibilităţi de udare şi mecanizare. De asemenea trebuie stabilite dinainte speciile ce se plantează în livadă cât şi eşalonarea sortimentului.

Perioada optimă de plantare este toamna, după căderea frunzelor şi până la venirea gerurilor. Plantarea de primăvară dă rezultate bune cu cât se face mai devreme.Plantarea de toamnă realizează un contact mai bun între rădăcini şi sol, rănile cicatrizându-se mai uşor. Astfel încep procesele de rizogeneză care duc la formarea a noi rădăcini până în primăvară.

Înaintea plantării pomii trebuie supuşi unor operaţiuni obligatorii:
Controlul viabilităţii şi a sănătăţii. Pomii sănătoşi au scoarţa turgescentă, ţesuturile sănătoase de culoare caracteristică, uniformă, secţiunea prin rădăcină este albă cu miros plăcut.

Fasonarea rădăcinilor se face pentru împrospătarea secţiunii la rădăcinile de schelet mai groase de 3-4mm. }inând cont că prinderea se face pe baza rădăcinilor groase, de schelet, acestea se lasă cât mai lungi dacă nu sunt rănite, în caz contrar acestea se fasonează deasupra rănii.
Mocirlirea rădăcinilor constă în scufundarea repetată a rădăcinilor pomilor într-un amestec alcătuit din părţi egale de balegă proaspătă de vacă, pământ de ţelină şi apă. Pomii se vor planta imediat după această operaţiune pentru ca mocirla să nu se usuce pe rădăcini.

Plantarea pomilor în sistem intensiv şi superintensiv se face în gropi de 30x30x30 cm sau 40x40x40 cm, în care să încapă nestingherit sistemul radicular. De menţionat este faptul că terenul trebuie pregătit minuţios prin fertilizare şi desfundare. Pomii se aşează în gropi astfel ca punctul de altoire să rămână deasupra nivelului solului.

Pe fundul gropii se face un muşuroi din pământ reavăn pe care se aşează pomul. Un muncitor ţine de pom iar altul trage pământ în groapă astfel încât acesta să pătrundă bine printre rădăcinile pomului, după care se calcă bine. Dacă este cazul se mai adaugă 5-10 kg mraniţă, o găleată de apă, apoi se mai calcă o dată şi se face un muşuroi larg în jurul trunchiului pentru a proteja rădăcinile de ger.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.