Plante transgenice

Trimis la data: 2007-02-20 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1658
Autor: Carianna Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Transformarea genetică a plantelor, proces cunoscut şi sub numele de -transgeneză- reprezintă la ora actuală principalul instrument de cercetare din biologia plantelor dar şi un instrument important din punct de vedere practic pentru ameliorarea plantelor de cultură. Prin caracteristicile noi dobândite de plantele transgenice sunt raportate cu o frecvenţă foarte ridicată: rezistenţa la ierbicide, la insecte, virusuri, obţinerea de plante cu sterilitate citoplasmatică masculină precum şi obţinerea de plante de interes în scop medical.

Plantele reprezintă principala sursă de farmaceutice şi substanţe chimice fine şi de aceea, procesele cu privire la transformarea acestora au crescut în ultimii ani, astfel că se poate vorbi de procese care implică modificarea a peste 30 de specii de plante cu importanţă din punct de vedere economic.

Transgeneza este unul din domeniile ingineriei genetice vegetale iar la ora actuală cele mai importante strategii şi probleme care se pun sunt concentrate asupra înţelegerii ştiinţifice şi dezvoltării tehnice a unor sisteme bine puse la punct pentru transformarea a numeroase specii de plante.

Capacitatea de a introduce şi exprima diferite gene străine la plante a fost descrisă pentru prima dată în 1984 la tutun (De Block M., De Sonville A., Debrouwer D., 1995) şi apoi a fost extinsă la peste 120 specii de plante aparţinând a cel puţin 35 de familii. Succesul transformării genetice a plantelor s-a concretizat prin obţinerea de plante ornamentale, plante de cultură cu proprietăţi îmbogăţite, plante medicinale, fructe, etc.

Procesele de diversificare şi rafinament a tehnicilor de transformare pentru convenienţă, eficacitate mare, genotipuri variate şi caracteristici moleculare superioare vor continua cu efecte de lungă durată, astfel că transferul genelor şi regenerarea de plante transgenice sunt factori limitativi ai dezvoltării şi aplicării sistemelor de transformare practică pentru multe specii de plante.

Atenţia cea mai mare în procesul transformării este dată de studiul interacţiei şi expresiei genelor străine-transgenelor- introduse în plante şi interacţia acestora cu genomul plantei gazdă.

Ingo Potrykus în 1991 a încercat să evalueze procesul transformării genetice a plantelor bazându-se pe definirea adevărată a transformării integrative, recurgând la combinaţii genetice, fenotipice şi date fizice (Potrykus I., 1991). Din păcate, combinaţiile utilizate nu au putut fi dovedite şi practic la unele specii de plante. De exemplu, analiza descendenţilor unei populaţii de copaci este foarte dificilă deoarece reproducerea sexuată este înceată, iar propagarea vegetativă la unele specii de plante de cultura, cum ar fi sfecla de zahăr, este foarte complicată datorită poliploidizării sau aneuploidizării genetice. Similar, o corelare strânsă între datele fenotipice şi fizice nu este o caracteristică definitorie a metodelor de transfer a genelor, deoarece mulţi transformanţi nu exprimă aceste copii de gene introduse.

Capacitatea de a introduce şi exprima (sau inactiva) genele specific în plante furnizează o putere nouă instrumentului experimental permiţând testarea directă a câtorva ipoteze din fiziologia plantelor care sunt deosebit de dificil de rezolvat utilizând alte caracteristici biochimice (Coruzzi G., Puigdomenech P., 1994).

Câteva dintre aceste exemple includ: analize de genetică moleculară a semnalelor celulare ce controlează reproducerea sexuată şi interacţia microorganism-plantă; rolul enzimelor specifice în procesele metabolice determinând poziţionarea fotosintezei şi nu în ultimul rând rolul enzimelor specifice şi hormonilor specifici procesului de dezvoltare (Newbigen E., Smyth DR., Clarke AE., 1995).

Principalele necesităţi în procesele de transfer a genelor pentru obţinerea de plante transgenice sunt: (a) capacitatea de a ţinti ţesuturi ce includ celule competente pentru regenerarea plantelor; (b) o metodă de a introduce ADN în aceste celule regenerabile şi (c) un procedeu de a selecta şi regenera plantele transformate cu o frecvenţă satisfăcătoare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.