Planuri si harti topografice

Trimis la data: 2011-05-25
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 1067
Autor: Moldoveanu ana
Dimensiune: 182kb
Voturi: 56
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Planul topografic este reprezentarea grafica, micsorata la scara a unei suprafete mici de teren, care se realizeaza la scari mai mari sau egale cu 1:10 000. Deoarece suprafata cuprinsa pe un plan topografic este mai restransa, curbura Pamantului este neglijata si nu se foloseste un sistem de proiectie.Harta topografica este reprezentarea grafica, micsorata la scara a unor portiuni mari din suprafata Pamantului sau intreaga suprafata a acestuia. Din acest motiv, la realizarea hartilor topografice se tine cont de curbura Pamantului si se foloseste un sistem de proiectie. Hartile topografice se intocmesc la scari mai mici de 1: 25 000.
Spre deosebire de plan, care contine mai multe detalii, harta da o imagine de ansamblu, fiind mai saraca in detalii. Datorita acestui fapt, pozitia punctelor pe planurile topografice are o precizie mult mai mare decat pe harti. De accea, planurile topografice se folosesc pentru lucrarile de proiectare si amenajare a teritoriului, pentru exploatarea unor resurse nat 333i88d urale, pentru constructii etc.

7.2. Clasificarea planurilor si hartilor
Pentru clasificarea planurilor si hartilor se pot lua in considerare mai multe criterii, in primul rand scara de executie si apoi continutul, teritoriul cuprins, destinatia si numarul culorilor.

Dupa scara, planurile topografice se impart in:
- planuri topografice propriu-zise intocmite la scara 1:10 000 sau 1:5 000; planuri topografice de situatie intocmite la scara 1:2 000, 1:1000, 1:500; planuri topografice de detaliu intocmite la scara 1:200, 1:100 si 1:50, utilizate in constuctii.

Dupa acelasi criteriu si hartile se divid in trei categorii:
- harti la scari mari, la care scara variaza intre 1:25 000 - 1:200 000;
- harti la scari mijlocii, cu scara cuprinsa intre 1:200 000 si 1:1 000 000;
- harti la scari mici, intocmite la scari mai mici de 1:1 000 000, de ex. 1:5.000 000; acestea fiind, in general, harti murale.
Dupa continut, hartile pot fi:
- harti generale;
- harti speciale sau tematice.

Din categoria hartilor generale fac parte hartile la scari mari si mijlocii, pe care sunt reprezentate toate elementele geografice dintr-o regiune (relieful, reteaua hidrografica, vegetatia, asezarile, caile de comunicatii etc.), care pot fi utilizate ca materiale de baza pentru intocmirea hartilor la scari mai mici sau a hartilor speciale.

Din categoria hartilor speciale sau tematice fac parte acele harti care scot in evidenta un anumit element al peisajului geografic. In cadrul acestora se deosebesc harti fizico-geografice (harta geomorfologica, harta retelei hidrografice, harta solurilor, harta vegetatiei etc.) si harti economico-geografice (harta asezarilor, harta resurselor, harta industriei, harta agriculturii etc.).

Dupa teritoriul reprezentat, hartile pot fi:
- harti universale, care cuprind intreaga suprafata a Pamantului; dupa modul de reprezantare se deosebesc planigloburi (harta sub forma de elipsa), planisfere (harta are format dreptunghiular) si mapamond (harta cuprinde cele doua emisfere reprezentate sub forma circulara sau eliptica);

Titlul si nomenclatura reprezinta primul lucru care atrage atentia la o harta. Acesta este notat deasupra laturii de nord a hartii, aproximativ in partea centrala, si este reprezentat, in cazul hartilor la scari mari, prin numele localitatii celei mai importante din regiunea cuprinsa pe harta, in timp ce pe hartile la scari mici apare scris teritoriul reprezentat (tara, grup de tari, continent, etc.).

Pentru planurile si hartile topografice editate in proiectia Gauss - Kruger si stereografica - 1970, s-a folosit un sistem de numerotare format din litere mari si litere mici, cat si din cifre, care poarta numele de nomenclatura. De exemplu: L-34-68-A-b. Aceasta nomenclatura are la baza impartirea conventionala a globului in zone si fuse geografice.

Zonele sunt trasate in sens latitudinal, din 4o in 4o si sunt notate cu litere majuscule de la A la V incepand de la Ecuator spre nord si sud. Teritoriul Romaniei, cuprins intre paralelele de 43o37' si 48o15' latitudine nordica, este acoperit de zonele K(40o-44o), L(44o-48o) si M(48o-52o). Zona L acopera in intregime tara noastra, zona K aflandu-se in sudul tarii, iar zona M in partea de nord.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.