Plasma sangvina

Trimis la data: 2013-03-05
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 0
Autor: tanasemariana
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Substantele minerale dizolvate in plasma sunt in stare ionica, realizand un echilibru intre cationi si anioni. IZOTONINA, sau echilibrul ionic se refera la faptul ca este respectat principiul electroneutralitatii pentru ca sarcinile electrice ale cationilor sunt egale cu ale anionilor. Intre plasma si eritrocite au loc schimburile de ioni pentru mentinerea electro-neutralitatii. Astfel pentru compensarea cresterii de bicarbonate (HCO3) ce se produce in eritrocite, acesta este transferat in plasma in schimbul ionilor de clor.
Prezenta proteinelor in concentratie mai mare in plasma decat in lichidul interstitial, influenteaza repartitia ionilor intre aceste compartimente ale mediului intern. Compozitia ionica a plasmei sanguine :Sodium este principalul cation al lichidului extracelular, avand o concentratie de aproximativ 140 miliechivalenti/l. Intre concentratia sodiului extracelular sic ea a potasiului intracellular exista un echilibru ce se mentine prin transport activ.

ROLURILE SODIULUI
-Este principalul factor al reglarii presiunii osmotic in functie de concentratia sa are loc deplasarea apei in diferite compartimente ale organismului
-In mentinerea echilibrului acido-bazic
-Rol in excitabilitatea neuro-musculara
Potasiul cu o concentratie plasmatica de aproximativ 3,5 miliechivalenti/l , aproximativ 90 % din potasiu se gaseste in citoplasma celulara.

Roluri: plastic, constituent al tesuturilor, imfluenteaza transmiterea impulsului nervos, are rol in fenomenele de membrane, participa la concentratia muscular.Calciu, prezinta o concentratie de 2,4 de miliechivalenti/l. Calciul este present sub urmatoarele forme: ionizat, legat de protein, combinat cu citrate, fosfat.Tractiunea fiziologica active si care constituie stimuli pentru secretia de parathormoni si acidolina este actiunea lor . Ambii hormone, recreeaza nivelul calciului ionic pe seama rezervelor de calciu din oase. Tractiunea ionica, variaza i.p cu pH-ul acitoza mareste de la adult la gradul de ionizare a calciului si scade cantitatea fixate de proteinele plasmatice. Fenomenul se produce invers in alceroza. Rolul calciului: in procesul de excitabilitate neuro-musculara, in procesul de mineralizare osoasa, in procesul de coagulare.

Magneziu (Mg) are o localizare intracelulara, se gaseste in concentratie de 3 miliechivalenti. Rol: in concentratia muscular si transmiterea influxului nervos, participa la metabolismul intermediary al lipidelor, favorizeaza absorbtia celorlalti electroliti.Clorul (Cl) este principalul anion al al spatiului cellular, avand o concentratie de 103 de miliechivalenti. Clorul contribuie la realizarea presiunii osmotic, intervine in reglarea echilibrului acido-bazic.

HCO3 este in concentratie normal de 24-27 de miliechivalenti/l, este principalul component al plasmei care poate neutraliza excesul de acizi ce rezulta din procesele metabolice, intervine in cel mai important system carbon, care determina valoarea pH-ului sanguine.Fosforul se gaseste in organism sub forma unor compusi organic ce intervin in diverse procese metabolice cum ar fi mineralizarea oaselor alaturi de calciu, intervine in echilibrul acido-bazic, in sinteza acizilor nucleici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.