Platon - viata si conceptie filozofica

Trimis la data: 2012-12-14
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 8.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Ioan nator
Dimensiune: 37kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este inteles ca fiecare filozof , ca si fiecare om nu are putiinta in a alege, dupa bunul plac, locul si timpul nasterii. Insa, nimanui nu-I este indiferent unde si cand s-a nascut. Aceste doua date contribuie fundamental in a determina drumul fiecarui om in viata. Cu atat mai mult in cazul unui filozof , aceste doua coordonate influienteaza nu numai viata ci si trasaturile principale ale gandirii acestuia. Despre Platon se poate spune ca a beneficiat din belsug de acest avantaj, el apare pe lume intr-un timp si loc binecuvantate ; lucru nu putin in desfasurarea vietii sale .
Atena este proiectata in secolul al V-lea i.Hr. in punctul cel mai inalt pe care i-a fost dat sa-l atinga de a lungul istoriei . Aceasta se datora unui sir de victorii obtinute in confruntarile militare cu dusmanii din afara si , legat de aceasta, a unor progrese realizate in interior pe calea democratiei. Victoriile obtinute in plan exterior , sunt obtinute in razboaiele cu persii, cunoscute in istorie sub numele razboaielor medice.

Manate de principiul sacru al libertatii maruntele state-cetati grecesti, s-au ridicat cu un eroism pilduitor pentru intreaga istorie a umanitatiii , si au reusit sa opreasca invazia uneia dintre cele mai teribile forte cotropitoare din cate s-au abatut vreodata asupra Europei, navalind dinspre Asia.Aceasta fericita imprejurare impune Atena in fruntea unei aliate militare antipersane , ceea ce va deveni, de fapt, un adevarat imperiu colonial maritim. Cetatea Atenei devine astfel , conducatoare peste intreaga lume greaca .

Toate aceste realizari vor oferi o baza solida pentru afirmarea democratiei, impunand definitive pe aceasta cale , noua forma de organizare social-politica a cetatii, intemeiata pe egalitatea dintre cetatenii sai . In noile cadre democratice ale vietii social-politice se dezvolta ideea personalitatii omenesti libere, constituit ca individ constient de rolul si valoarea sa , iar polisul va fi acela care va asigura conditiile si oferi fundamentele necesare unei afirmari depline , nestingherite a individului, atat in domeniul central al vietii colectivitatii, cel social-politic, cat si in sferele mai inalte ale culturii.

Platon se naste in 428/427 i.Hr., in timpul inteleptei domnii a lui Pericle. Moartea lui Pericle corespunde cu perioada de aur a clasicismului cultural din Atena. Acest complex de conditii favorabile , atat in afara cat si in interior , va impune Atena in centrul cultural si spiritual al vietii din lumea greaca. Atena va fi privita ca o capitala a lumii grecesti ca "cetatea cea mai mare si mai vestita in intelepciune si putere " ( Apararea lui Socrate, 29 d )

Insa , asa cum apare in orice forma de viata , Atena, ajunsa la deplina forma de maturitate , apar si germenii disolutiei , care incep sa se manifeste si in aceasta existenta. Cauzele care au cotribuit la desavarsirea crizei in care a alunecat Atena, si pe aceasta cale si statul-polis-cetate, pot fi urmaite pe doua planuri:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.